Знамената с размери 9 х 15 метра днес бяха тържествено издигнати на ГКПП Лесово на пилони с височина 42.9 метра.
Това са най-високите на Балканския полуостров и втори в Европа пилони, като височината им се равнява приблизително на 13-етажна сграда, съобщиха от Министерството на държавната администрация.
Всеки пилон тежи над 9 тона, а в основите му са отлети 90 тона бетон. На върха на всеки пилон има специална сигнализация за въздухоплавателните средства. Пилоните са снабдени с автоматизиран механизъм за вдигане на знамената.
Всяко от знамената е шито от трима души в продължение на един ден, като за целта е използвано помещението на училищен салон заради големите мащаби на знамената. Всяка от звездите на европейския флаг е с височина 1 метър.
Лесово е вторият обект, където по инициатива на министърът на държавната администрация Николай Василев се издигат величествените знамена. Първият граничен пункт беше Капитан Андреево, където знамената бяха тържествено издигнати по повод 3 март – Деня на освобождението на България. Пилони със същите внушителни размери в момента се изграждат и на граничните пунктове Гюешево, Кулата и Калотина./БЛИЦ