От срещата ни с народния представител от партия Възраждане Искра Михайлова разбираме, че парламентарната група не си губи времето и е внесла най-много законопроекти в деловодството. Националистите внесоха и жалба до Конституционня съд с искане да обяви зеления сертификат за противозаконен.

"Отдавна имаме позиция по определени политики – опозиция сме определено! Има твърде много разделителни линии между нас и властимащите, но самата управляваща коалиция вътре в себе си има разделителни линии" - така ударно започна разговора с Искра Михайлова пред БЛИЦ TV.

Тя е категорична, че партията на Костадин Костадинов ще се държи национално отговорно в Народното събрание и няма да има скрупули за получаването на подкрепа, ако тя е обоснована в името на хората.

"Борбата е в парламента, а Възраждане е на правилното място - винаги съм била в тесен контакт с гражданите, но с ограничителните мерки в пандемията това създава трудности за нашите съмишленици. Преживяваме това което ни наложи така наречената Промяна", каза тя, критикувайки за пореден път въвеждането на зеления сертификат и ограниченията въведени за сградата на парламента, заради които не се допускат външни лица, освен изброените в списъка.

"Когато търсим подкрепа ние ще я получим независимо от кой, от коя парламентарна група. Независимо от етикетите и обременености от миналото, които имат партиите. Ако е нещо, което е положително и обосновано, ние ще го подкрепим" - зарича се депутатката на Възраждане Искра Михайлова.



От парламентарната група на Костадин Костадинов разкритикуваха промените в правилника, които направиха депутатите от Продължаваме промяната относно питанията към министрите от кабинета "Петков" и опцията за "извинителни бележки". 

"Промяната се сведе, че един депутат да има до два въпроса на седмица към изпълнителната власт. Абсурдно е да се работи по този начин…“

Искра Михайлова обърна внимание на една подробност, от която се възползват министрите от кабинета "Петков" по време на парламентарния контрол. С бележка за неотложен ангажимент те могат да не се явяват на питанията към тях.

"В настоящата коалиция, която сега управлява има партии, които настояваха да се явяват министрите на парламентарен контрол. Задължаваха ги със закони, НСО, искаха да ги довеждат с полиция" - така депутатката от Възраждане припомни за кресливите лица от парламентите с късите мандати, представлявани от партиите на протеста.

Искра Михайлова недоумява как някой без бележка и без санкция на парламента като правосъдния министър Надежда Йорданова не се явиха на парламентарен контрол, заради неотложни ангажименти. И какъв пример дават в това отношение.

"Ние не искаме да мислим, че ако продължаваме с още от същото, може да го наричаме Промяна" - продължи анализа си тя пред БЛИЦ TV.

"На Кирил Петков ще му се наложи един ден да аргументира много от нещата, които говори по съвсем друг начин и риторика – и се надявам така да се случи, за да понесе последствията от това, което изрича и нещата които прави в момента".

На финала националистката от Възраждане заяви, че те нямат допирни точки с патриотите от предишните  издания на парламента.

"Патриотичната идея трябва да е общо за всяка една партия. Ако сме само ние, това е проблем, но с предишните националисти в НС нямаме нищо общо" - разграничи се Искра Михайлова.