Г-н председател, по начина на водене. Разумните, съвестните, почтените са тези, на които им е позволено да нарушават Конституцията и правилника за работа в НС. Ще ви помоля да спрете да нарушавате правилника и дали има 80 души, които искат вашата оставка. Правя процедурно предложение с поименно запитване с всички народни представители и ще получите отговор на този въпрос. Това каза председателят на ДПС от трибуната на НС по време на изслушване на външния министър Теодора Генчовска. 

Карадайъ попита има ли доказателства дали твърденията от публичното пространство, че Петков е поемал ангажимент, различен от споразумението за Република България и Република Северна Македония, е вярно.

"Има ли и доказателства, които опровергават твърденията от публичното пространство", допълни въпросът си председателят на ДПС. 

"За да спазя Закона за класифицираната информация, ще се опитам да преразкажа в последователност от действия. На 24 май, с имейл, съветникът по външна политика на премиера предлага текст, който предвижда правата на българите, включването им в Конституцията, да бъдат извадени от преговорната рамка и да бъдат включени в необвързващи изявления на френското председателство и председателят на ЕК. Председателят на ЕС няма ангажимент да следи казуса с българското мнозинство", каза министър Генчовска. 

"На 31 март по време на среща с комисаря по разширяването точно тази позиция беше представена като договорена. Това бе засекретено от паметна бележка, която е в деловодството на НС. Има и паметни бележки, които са изтекли в публичното пространство от моя среща с комисаря по разширяването. Мога да ви предоставя паметната бележка. Това, което искам да ви кажа от стъпването ми в тази позиция, благодарение на екипа ми се отстоява рамковата позиция, съгласно декларацията на НС, становищата и решенията на консултативния съвет от 10 януари. Колегите ми са професионалисти и няма как да нарушат процедурата. Представих преговорите с колегите от френското председателство, които предлагат неща, които излизат извън правомощията на външно министерство", разкри тя.  

"Премиерът се опитва да прескочи НС и в момента. Тъй като стана ясно, че публично е предлагал вдигането на ветото за вкарването на българите в Конституцията на Македония, искам Генчовска да ме запознае с думите на Вархеи при срещата на 31 март", каза Тошко Йорданов.  

"Въпросът ви касае да отговоря по документ, който е секретен. Не мога да отговоря, тъй като документът е в деловодството на НС", отговори министър Генчовска. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!