Британският премиер Борис Джонсън е уверен, че Обединеното кралство „ще се справи прекрасно“ и при раздяла с Европейския съюз без сделка, което ще означава страната и Съюзът да търгуват по условията на Световната търговска организация (СТО), предава Euronews, цитирана от "Фокус".

В разговор с Андрю Мар от Би Би Си Джонсън каза, че не иска „ конкретно австралийски сценарий от типа на СТО, но ще се справим прекрасно и без него“.

Търговията при условия на СТО с най-големия търговски партньор може да означава за Обединеното кралство трансгранични смущения, по-високи цени и недостиг на основни стоки, отбелязва Euronews.

Обединеното кралство официално напусна ЕС на 31 януари тази година, но има преходен период до 31 декември, когато трябва да влезе в сила евентуално ново споразумение за търговията и отношенията.

Изявлението идва ден след като Великобритания и ЕС се съгласиха да засилят преговорите, за да постигнат договорка.

В изявление, публикувано от Европейската комисия в събота, се казва, че председателят Урсула фон дер Лайен и Джонсън са се съгласили относно важността на постигането на споразумение по време на видеоконференция.

В съвместното изявление те заявиха, че „през последните седмици беше постигнат напредък, но останаха значителни различия“.

Джонсън коментира, че сделка „трябва да бъде постигната. О има някои сложни въпроси, които трябва да бъдат разрешени“.

Тези трудни въпроси се въртят около риболова във водите на Великобритания, равнопоставеността и управлението, наред с други.