Владимир Путин предприема "варварски и безразборни" тактики, за да се насочи към цивилни в Украйна, каза премиерът Борис Джонсън.
 
Той каза също, че руският президент е "фатално подценил" готовността на украинския народ да се бие и решителността на Запада.
 
Обединеното кралство обмисля да призове Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН, публикува Би Би Си.
 
Премиерът Борис Джонсън говори в Полша по време на среща с ключови европейски съюзници.
 
Коментарът му беше на пресконференция с полския му колега Матеуш Моравецки, където той каза, че е "все по-уверен" в това, че руската инвазия ще се провали, добавяйки, че Путин "трябва да се провали" в целите си в Украйна.

 Джонсън каза, че Путин е готов да „бомбардира кули, да изпраща ракети, да убива деца, както виждаме във все по-голям брой“.
 
Той също така отдаде почит на „лидерството и смелостта“ на украинския президент Зеленски, като добави: „Мисля, че той вдъхнови и мобилизира не само собствения си народ, той вдъхновява и мобилизира света, който се възмущава на случващото се в Украйна“.

Адът слезе в центъра на Харков след ракетен удар ВИДЕО
 
Руската армия продължава настъплението си към Киев, като сателитни снимки забелязват брониран конвой с дължина около 40 мили.
 
През нощта в столицата отново прозвучаха сирени за въздушно нападение, а има съобщения и за ожесточени обстрели в други градове, включително Чернигов на север.
 
Боевете ескалираха в понеделник, като ракети убиха десетки цивилни в Харков, вторият по големина град в Украйна. Зеленски определи бомбардировките като военно престъпление.
 
В реч след пресконференцията във вторник, Джонсън каза, че Обединеното кралство е заделило 220 милиона паунда за хуманитарна и спешна помощ и е поставило 1000 британски войници в готовност, за да помогнат с хуманитарната реакция в Европа.
 
Той каза, че правителството улеснява украинците в Обединеното кралство да "доведат своите роднини в нашата страна", добавяйки, че това може да се окажат повече от 200 000 души.

Последни новини за бягащите от войната българи
 
Той също така предупреди, че ще има цена за западните икономики в резултат на санкциите, добавяйки, че е от съществено значение Европа да „се отучи от зависимостта“ от руския износ на петрол и газ.