Това Народно събрание не е изчерпало потенциала си. Трябва да се направи всичко да не се тласне България в спирала от едни последващи избори. Българските общество и бизнес нямат нужда от едно безвремие, в което ще изпаднем, ако сега отидем на избори. Това заяви Борис Ячев , заместник-председател на Патриотичния фронт в ефира на БНТ.
Ако третият мандат ни бъде връчен ще направим всичко възможно, без да влизаме в противоречия с нашите принципи, да съставим правителство. Затова сме поканили и министрите от предишното правителство, на които сме дали висока оценка. Ще разговаряме с всички партии без ДПС.
 
То ще бъде експертно с присъствие на политически лица. Няма как, с политика се занимават и политически лица, каза още Ячев. Той уточни, че имена за потенциалните министерски постове не са коментирани, защото все още се чака да се види на кого ще бъде връчен третият мандат.
 
Говорейки за възможността мандатът бъде връчен на реформаторския блок, Ячев заяви, че ПФ няма да подкрепи реформаторите, ако се цели само създаването на правителство. Подкрепа ще има само за конкретна програма с приоритети, които, според Патриотите, трябва да бъдат реализирани. Те са увеличаване на минималната пенсия, справяне с битовата престъпност, реформи в енергетиката и борба с миграцията.
 
Ячев бе категоричен, че външни фактори са повлияли на президента и ГЕРБ да не подкрепят идеята за връчване на мандат на патриотите. Като свой довод Ячев посочи заявената готовност за подкрепа в хода на проведените проучвателни консултации с ГЕРБ и президента.
Заместник-председателят на ПФ също бе категоричен, че неговата политическа формация по никакъв начин не застрашава европейското бъдеще на България, защото мястото ѝ е в ЕС. „Това не може да бъде поставяно под съмнение”, подчерта Ячев.