„ПП-ДБ бяха в тази срамна сглобка с ГЕРБ и ДПС. По време на тяхното управление не беше взето нито едно евро по Националния план за възстановяване и устойчивост“.

Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Той припомни, че именно по време на сглобката не е придвижено никакво законодател, свързано с усвояване на средства по Плана, както и не са направени реални антикорупционни реформи. 

Социалистът припомни, че последните средства България е взела по време на служебното правителство с премиер Гълъб Донев преди 2 години.

„Именно по идея на ПП-ДБ в Плана се въведоха определени изисквания за Зелената сделка. Ако не се бяхме намесили по отношение на тази сделка и либерализацията на пазара на електроенерегия, сега хората щяха да плащат в пъти по-високи цени на тока“, заяви Гуцанов. Той призова формацията да има по-добра памет, а не да забравя случилото се.

По думите му има много неща, които трябва да бъдат направени във връзка с Плана, но това не трябва да става прибързано една седмица преди края на Народното събрание. „По време на тяхното управление не един или два пъти от БСП сме ги призовавали от зала какво трябва да се направи, а те се сетиха сега“, заключи Борислав Гуцанов.