Няма дъно, няма край! След златистите пластмасови тараби новото ръководство на Столичната община разположи на площад "Св. Александър Невски" бъчви и дървени павилиони, в които ще се лее греяно вино, ще цвърчат наденици и ще се сервира кисело зеле.

Това написа конституционалистът Борислав Цеков в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Драги общинари, такъв тип коледен базар е нещо хубаво и създава празнично настроение, така както е с коледните базари, разположени в Градската градина и пред НДК. Но такива базари нямат място точно на площад "Св. Ал. Невски".

Този площад заема особено място и носи особена символност не само в софийското градско пространство, но и за националната идентичност и достойнство. Това не е нито мегдан, нито "стъргало".

На този площад символиката на държавността, нацията и саможертвата - Паметникът на Незнайния войн и вечният огън пред него се преплита с основни репери на християнската цивилизация по нашите земи - древният храм "Св. София - Премъдрост Божия" (свързан и с наименованието на града), Патриаршеската катедрала и Синодалната палата, където заседава Светият Синод на Българската православна църква.

Сега пред Паметника на Незнайния войн ще пушат скари, а пред храмовете ще се леят вино и ракия. Гротеска! Дано поне някой порядъчно подпийнал не използва Вечния огън, за да си подгрее вурстчетата...

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук