За съжаление нямаме такова ниво в сегашното правителство. Но листата ми хареса много. Огромна част млади хора. Другата част - хора с опит, житейски, мъдри. всички вие заедно борите демографската криза. Доверявам се на избора на общинското ръководство за кандидат кметовете и общинските съветници.

Това каза лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов на среща с актива в Сливен, на която бяха представени местните кандидат-кметове и кандидати за общински съветници. 

"На много градове връщах, сменях. За Сливен имам обеца на ухото - каквото изпратиха, това подписах", добави Борисов. 

"Навремето заварихме Сливен с 50 милиона дълг, разкопан. Предложиха ми няколко кандидатури. Като видях Стефан Радев, той не говори. А се оказа не само най-добрия кмет, единственият кмет за 12 години, който върна пари в бюджета. И то не бяха малко 120-130 хиляди. С Горанов гледаме и не вярваме на очите си. После му ги предоставихме по друга програма",припомни лидерът на ГЕРБ.

"Но за Нова Загора , Котел, патриотизма, родолюбието, историята в Котел , Жеравна - когато съм идвал, а тази година и младежите изпратихме, настина се превъплъщават и се връщат назад във времето на истинската българщина. Аз се чудя кавко да кажа. Пътувах от Чирпан до тука - час и половина. Зададох си въпроса, ако не бяхме правили, Тракия , Марица, подбалканския път - как щеше да функционира тази държава", попита Борисов. 

"Надявам се скоро да бъде отворен пътния възел - всички , които са минали, трябва да си припомним какво заварихме в България - нито една магистрала, какво бе на Петолчъаката, как се пътуваше през центъра на Стара Загора. Дори не ни е нужно да агитираме. Само показвайте, не споменавайте опоненти. А и няма как да ги споменавате, защото сме в системата Хари ди Да, цял ден браним правителството", каза още той. 

"Изпратих Деси Атанасова, Теменужка Петкова, Томислав Дончев да бранят тези, които най-много говорят срещу нас. Какво да ви кажа сега? И ако не бяха ГЕРБ и ДПС нямаше да го има това подписано споразумение, което утре парламента ще узакони. Арогантно поведение дни наред. Самовлюбеност. И когато днеска видяха зора, айде всички заедно", коментира Борисов споразумението между правителството и протестиращите енергетици, което бе постигнато по-рано. 

"Да, ГЕРБ, а в случая и ДПС, когато застанат зад някого, го подкрепят. Ако не бяхме ние днеска, нямаше да има споразумение. Нямаше утре да бъде подписано и потвърдено от Народното събрание. Това са истините, това са фактите", подчерта лидерът на ГЕРБ. 

"Взеха си поука, защото много ни обидиха миналия петък, когато отидоха да откриват предизборна кампания. Затова аз изпратих тримата ни водещи в тази посока - Дончев за еврофондовете, Петкова като енергиен министър и Атанасова, като шеф на парламентарната група. Защото днес нямаше да може да ви видя", обясни Борисов. 

"Три години... Днеска ми казват, че Денков бил казал, че ако не се попише Териториалния план и не получим парите от ПВУ това ще наруши бюджета. Какво означава това? Помните ли преди три години, когато ГЕРБ беше наричан с всякакви обидни думи, включително и упражненията, че се крадат 10-8-4 милиарда. Огромна лъжа. Ако е било истина 3 години по 10 милиарда, бюджетът щеше да е с 30 милиарда плюс", ядосано подчерта Борисов.

"А сега те казват, че ако не вземем парите от Брюксел, не може да си платим пенсиите. Искате ли същия хаос в общините, който те направиха в държавата. С този хаос ще караме ден за ден. В целия този разговор за затваряне на мини и централи, няма отговор на най-важния въпрос - заместваща мощност, с какво ще ги заменяме, за да бъде индустриалния парк, който иска кмета, захранен с ток.

От най-голям износител на ток, да се превърнем във вносител. Преди 3 години договорихме с ЕС и сложихме Плана за възстановяване на масата. 3 години шикалкавиха - служебни, нормални правителства. За да се стигне днеска да защитаваме нещо, което можеше миналата седмица да се договори с партии, синдикати, миньори и да се избегнат тези блокади дни наред", каза още лидерът на ГЕРБ. 

По думите му Полша има своята дерогация, но полските централи са били току що създадени - на по една, две години. "Затова им отстъпиха. С какво ще заменим? Слънце и въздух. Ами когато няма вятър с какво ще ги подменяме? С една дума , много важен разговор за бъдещето на България", попита Борисов. 

Въпросът не е само в тази сфера. Същото бе и в земеделието. С други колеги пак успяхме да помогнем на това правителство. Виждате ли колко сложна е задачата, припомни той. 

"Хем не можем да говорим срещу тях, хем са основния ни опонент, хем цял ден ги браним. Това е истината. И единственото, върху което си мислих, е да показваме направеното и да кажем на хората, че в който град се подведат същото ще стане с общинските съвети, което стана и в държавата. За 3 години няма един лев вкаран в общините", разкри той. 

"Разчитам на здравия разум на хората. Този спазъм в обществото, продиктуван от много сили, ГЕРБ беше наричан партията на властта, бяхме подложени на нечувано гонение, може би от 45-46 година. ГЕРБ не мръдна, заздрави се, прочисти се и затова е първа политическа сила въпреки мракобесието", каза Борисов. 

"Сега казват, че темела на ГЕРБ били кметовете. Да удавят кметовете на ГЕРБ, това е целта. Може да ви разочаровам, ГЕРБ е изграден от улегнали хора, средната класа, ГЕРБ стана модерен, доказа, че може със своите структури да се пребори за централната власт. Всеки ден хората виждат разликата между нашето управление и тези няколко месеца", подчерта Борисов. 

По думите му войната в Украйна страшно много влияе върху региона и България, затова сме длъжни да подкрепяме това правителство. "Затова го правим.

Днеска се бяхме дръпнали с колегите от ДПС и всичко щеше да приключи още днес. Искаме ли го това? Знаят какво беше преди ГЕРБ, знаят какво бе през тези три години. Тракия бе станала боклуджийска. Новата мода в света - вместо мантинела лентичка. Но това е положението. Това ще говорите на хората. Лъжите им една по една всичките блеснаха. Господ може да забави, но показва и се вижда", обясни лидерът на ГЕРБ. 

"И лъжите една по една станаха факт. И за язовирите. И за ББР. И за милиардите откраднати. Изкушавам се да кажа повече неща, но утре в парламента трябва да гласувам с тези, срещу които ще ви говоря. Имаме в петък конституция, имаме да продължим съдебната реформа. Оставям на вас да се преборите. Да покажете, че това, което правим, го правим най-добре", каза Борисов. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук