Столичният общински съвет /СОС/ гласува 1,6 милиарда лева за 2009 година. Според кмета Бойко Борисов бюджетът е изцяло съобразен с финансовата криза. По думите му основният приоритет е решаването до край на проблема с битовите отпадъци и построяването на завод. Другите приоритети от инфраструктурата са свързани с метрото и поддръжката на паркове.
"Тези 500 милиона евро бюджет, които имаме, не може да се съпоставят с 10 милиарда евро, които има Виена", каза Борисов . По думите му те са недостатъчни, но общината ще направи всичко възможно градът да не го почувства. Надявам се държавата да погледне на София като на столица и да ни помогне с пари, защото откакто съм кмет всяка година парите прогресивно намаляват. Парите, които се съфинансират за метрото и Южната дъга на Околовръстното, са трохички, ако вярваме на изказването на Георги Кадиев, че над 1,3 милиарда са източени с ДДС, каза столичният кмет.
По думите на Борисов, неговата лична цел тази година е да изхвърли собственика на ВОЛФ Румен Гайтански по-известен като Вълка като концесионер за сметосъбирането. Ще бъде много трудно, но аз съм поел ангажимент да го изгоня, каза Борисов. Въпреки огромния риск ще вървим до край с общинското предприятие "Чистота". Идеята на Борисов е "Чистота" да бъде върната на подчинение на Общината, като стане общинско предприятие, а фирмата "Титан" има два района. По думите на кмета всички тези фирми, които искаха да чистят София, се отказаха.
Аз няма да спра да обяснявам, че е по-добре да се заринем в боклук за няколко дни, а после с чували ще го извозваме, даже ако трябва администрацията начело с мен ще мъкне чувалите, но трябва да вървим до край и да изпъдим ВОЛФ. Иначе всички такива фирми като ВОЛФ и БСП вървят по посока на мандатоносителя. Преди няколко дни, когато беше официалната вечеря с председателя на ЕНП Вилфред Мартенс, Румен-Вълка и мандатоносители вечеряха на съседната маса, сподели Борисов. Стана ясно, че днес той ще подпише заповедта "Чистота" да чисти София. По неговите думи цялото общество е било против концесията на ВОЛФ и никой не е бил доволен от чистенето, затова и градоначалникът не смята повече да ги търпи.

Според Георги Кадиев, общински съветник от БСП, 45,5 милиона лева ще бъдат изразходвани за училища и материална база. Той каза, че няма достатъчно високи цели при събиране на приходи. Според нас бюджетът е консервативен и съобразен с кризата, коментира Кадиев.
Според Иван Нейков, общински съветник от СДС, на заседанието на СОС е пропуснато повечето средства да бъдат насочени към нужните неща. Той даде пример, че можеше пари да се дадат за обзавеждането на детските градини и училищата.
По думите на председателя на бюджетната комисия на Столичната община Орлин Алексиев тези 1,6 милиарда лева няма къде да бъдат инвестирани. Той смята, че бюджетът е добър в приходната част.
За екологични проблеми са отделени 173 милиона лева. Общо капиталовите разходи ще бъдат в размер на 368 милиона лева. Алексиев каза, че през годините 2005 - 2006 тези разходи са били между 3 и 4 пъти по-малко. 33 милиона лева са отделени за ремонти, а 14 милиона лева за придобиването на земя.
Очаква се участието на държавата за метрото да бъде в размер на 5,6 милиона лева, което е крайно малко.
Общината очаква приходите от данъци да бъдат 284 милиона лева, като само от имотния данък ще дойдат 155 милиона лева. Алексиев каза, че през 2008 година приходите от имотния данък са били 142 милиона лева. Той очаква спад на сделките с недвижими имоти, което ще доведе до риск при събираемостта на данъците, така че увеличението с 50% на данъчната оценка ще може да компенсира намалените приходи от сделки.
Десислава Вангелова, БЛИЦ