ЕС е с водещо значение за поддържането на мира и стабилността в региона в контекста на мигрантската криза. Затова продължаваме задълбочаването на диалога и общите европейски действия, трябва да намерим трайни решения, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Европа се нуждае от обща емигрантска политика, от спешни решения, които съм убеден, че могат да бъдат постигнати само в диалог с всички засегнати страни, включително и Турция“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.
 
Българският премиер изтъкна, че от ключово значение е управлението на миграцията в настоящия момент да се извършва по всеобхватен и координиран начин, в съответствие с принципите на солидарността и споделената отговорност.

„Това остава приоритет за България, която продължава да осигурява високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС“, посочи министър-председателят Бойко Борисов пред Шарл Мишел.

След края на разговора премиерът изпрати председателя на ЕС до самолета му, с който той заминава за Анкара, за да се срещне с президента на Турция Реджеп Ердоган.