Гърция реагира на коментари на българския премиер Бойко Борисов.

Той заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган отказва да седне на една маса с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, за да обсъди продължаващата миграционна криза
, съобщи в. "Катимерини", цитиран от БГНЕС.

„Тези със закона от своя страна нямат възражения да седят на една и съща маса с някого. Оспорващите са тези, които в момента използват отчаяни хора като пешки ”, заяви правителствен източник.

Същият източник заяви, че Гърция ще продължи да осигурява границата си с Турция, тъй като хиляди мигранти, насърчавани от Анкара, се събират на границата, с намерението да влязат в ЕС.

"Ще защитим нашите граници, границите на Европа", каза източникът.

По-рано днес гръцкият премиер изрази надежда, че кризата с мигрантите ще послужи като сигнал за събуждане на Европа да поеме своята отговорност, съобщава „Ройтерс“.

Заплахата за европейските граници е асиметрична, заяви Кириакос Мицотакис, който инспектира от въздуха гръцко-турската граница заедно с председателят на Съвета на Европа Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европарламента Давид-Мария Сасоли.