Енергийни проекти, които ще отпушат пътя на газа от Азербайджан и Иран към Европа, ще обсъждат днес премиерите на България и Гърция. Бойко Борисов и Алексис Ципрас ще оглавят междуправителственото заседание в "Бояна". На него ще се обсъди проектът за газова връзка между България и Гърция.
По тръбата може да минават 5 млрд. куб. м газ, три от които да изнасяме през Румъния за Европа, обясниха експерти. На масата за преговори ще бъде сложен и проектът за изграждане на газов терминал в Александруполис. Инвеститори в него са "Булгартрансгаз", гръцката "Посейдон" и италианската "Едисон". Терминалът дава възможност за внос на азербайджанско гориво. Инвеститорски интерес към съоръжението е проявил и Иран, откъдето са договорени доставки на 3 млрд. куб. м годишно за България, пише "Стандарт".

Днешното заседание ще е третата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между двата кабинета. Разговорите ще са състоят в резиденция "Бояна". Предвижда се премиерът Бойко Борисов да има среща със своя гръцки колега Алексис Ципрас. Тя ще бъде последвана от пленарно заседание на двата кабинета и отделни разговори между министрите.

Ще бъдат подписани и двустранни документи за сътрудничество. От гръцка страна ще участват премиерът Алексис Ципрас, който ще бъде придружаван от половинката си, но тя ще има своя собствена програма. В София ще бъдат и министрите на външните работи Никос Коцияс, на икономиката, развитието и туризма Георгиос Статакис, на инфраструктурата и транспорта Христос Спирцис, по миграционната политика Янис Музалас, на труда и социалната политика Георгиос Катругалос и на вътрешните работи Никос Тоскас.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!