Цялото гръцко правителство ще доведе в София премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас в началото на август източници от българското правителство. Гръцкият кабинет идва в България по покана на премиера Бойко Борисов за съвместно заседание на двете правителства.
Гръцкият премиер отдавна има покана да посети България, за да се координират политиките на двете държави по отношение на бежанската криза и газовите проекти на Балканите, съобщава "24 часа". Негово посещение бе очаквано в началото на юни и дори бе обявено от премиера Борисов, но не се състоя.
 
За последно правителствата на България и Гърция заседаваха съвместно през 2012 г. в Атина. Тогава премиер на България бе Бойко Борисов, а на южната ни съседка - Андонис Самарас.
 
Две ще са темите на предстоящото съвместно правителствено заседание в София. Едната е участието на България в изграждането на терминал за втечнен природен газ в Александруполис и на междусистемна газова връзка между двете държави. Терминалът е важен за страната ни, защото ще позволи доставките на втечнен газ от страни като Иран и Азербайджан, освен това терминалът трябва да доставя газ и за хъб “Балкан”.
 
Втората тема ще е овладяването на бежанската криза, както и какви са потенциалните опасности от нова мигрантска вълна след неуспешния опит за преврат в Турция.