Подчертавам, за да няма спекулации, подкрепяме Гърция и Кипър. Това обясни премиерът Бойко Борисов след заседанието Европейския съвет в Брюксел.

„Осъждам нарушаването на договорите и споразуменията, както и нападките над водещи политици“, уточни премиерът в социалните мрежи.

Според премиера споровете с Турция за добива и търговията с газ са на икономическа основа и добави, че трябва да се търси друг вид дипломатическо решение.

Борисов заговори от Брюксел за трета вълна, тежки рестрикции и край на К-19 кризата чак през...ВИДЕО

„Да, санкции има срещу физически лица и фирми, които участват в проучванията. В следващите три месеца вратата остава отворена, защото това е нашият най-голям съсед и партньор в НАТО“, посочи Борисов.

"Германският канцлер Ангела Меркел и българският министър-председател Бойко Борисов бяха лидерите, които открито се противопоставиха на санкциите срещу Анкара", твърдят дипломатическите източници, които допълниха, че и Испания, Италия, Малта и Унгария също са били против, но не са го изразили открито, предаде по-рано EURACTIV.

Австрия подкрепи санкциите, докато Франция, която иска строг европейски отговор срещу агресивния тон на Анкара, смекчи реториката си на срещата на върха.