“Учудващо е, че Румен Радев и служебното му правителство не правят нищо за високите цени на електричеството и на природния газ. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с ръководството на КНСБ, пише Труд бг.

“Реших да дойда, защото, когато представихме модела, който можеше да отрегулира цената на тока, вие бяхте съгласни. Надявам се, че и останалите можете да видите този модел.

Учудващо за мен е, че вече 2 седмици няма никакви действия за цената на тока и сега като дойдат сметките, ще им стане ясно”, обяви Борисов и добави: “Настояваме веднага да се регулира този скок на цената на тока”.

“Същото е с цената на газа. Тя винаги се е вдигала и ние винаги сме решавали проблема. Вдигането на тези цени и бездействието доведе до чудовищен скок на цените на храни и услуги”, коментира бившият премиер.

За енергетиката

Борисов припомни, че са платени 1,2 млрд. долара за реакторите за АЕЦ “Белене”.

“Платихме всичко на 100%. Тогава президентът Путин ни отписа 80 млн. лв. лихви, защото ги платихме наведнъж. Ами това, че намалихме цената на газа с 80%? Със задна дата и ни върнаха пари”, подчерта председателят на ГЕРБ.

Според него веднага можело да започне строителството на 7-ми и 8-ми реактор на АЕЦ “Козлодуй”.

“Който и каквото да говори, АЕЦ “Белене” не може да се случи. Но на 100 км имаме АЕЦ “Козлодуй”. Правим си два реактора и това са 2000 мегавата”, продължи Борисов.

“Зелената енергия е много важна тема и за радост има огромен инвеститорски интерес. Ние в Плана за възстановяване сме писали държавата да строи соларни паркове. Защо? Строете ВЕЦ-ове. Вода има, дъжд има, язовирите се пълнят”, категоричен бе бившият премиер.

За изборите и перспективите

“В момента просто се чака да мине 14 ноември, а след това никой от управляващите и съпътстващите ги партии не казва какво ще прави. Дори тестовете за учениците - ще купуват 400 000 теста, които ще стигнат за 1 седмица. След това какво ще правят. След 14 ноември какво ще се прави?”, попита той.

“Виждате, че има чудовищна инфлация, цените растат, но никой нищо не казва. Бог високо, Радев далеко. Да мине 14-и, пък тогава ще го мислят”, възмути се лидерът на ГЕРБ.

“Станишев вкара 10% данък. И ние, откакто дойдохме, го държим. Това е прогнозируемост и сигурност за инвеститорите”, категоричен бе Бойко Борисов.

“Дано и хората и политическите лидери започнат да мислят малко и за след 14 ноември. И тук не става въпрос дали се харесваме или не. Почтеността е, Зоран Заев го показа, губиш изборите и си подаваш оставка. Не ми се вижда за почтено да си 4-и, 5-и или 6-и и да искаш да управляваш и да поставяш условия”, отсече бившият премиер.

Той припомни и настояването на ГЕРБ да се броят разписките от машините на вота и изрази недоумение от решението на “Демократична България” да не подкрепи броенето им.

За локдауна и мерките

“Дали ще се проведат дори и изборите. При такова заразяване, какво ще стане? Никой не го беседва това”, каза още лидерът на ГЕРБ. Той подчерта, че четвъртата вълна не може да се сравнява с предишните три, тъй като тогава все още не е имало ваксини и лекарите не са знаели как да се борят със заразата.

До ден днешен не съм чул и президентът Радев дали се е ваксинирал, къде се е ваксинирал, с какво се е ваксинирал, заяви Борисов и допълни, че когато в страната ни вече имало много ваксини, надеждите за ваксиниране на населението били поверени на антиваксъри.

“Когато имаш локдаун или си затворил, тогава работниците могат да отидат на борсата, а фирмите получават 60/40 или 80/20. Направихме го. А сега нито една мярка не работи. Защото когато си отворен, ти не получаваш тези възможности за достъп. И няма да бъде направена. Така че в нашата програма много ясно са описани образованието, здравеопазването. Винаги може да се направи и по-добре, разбира се”, уточни бившият премиер.