Видно е, че когато Щатите и Русия седнат на масата на преговорите, светът се успокоява. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в село Венец, където присъства на традиционния събор по повод срещата на високо ниво в Братислава.
„Ние много ясно казахме, че или трябва правим затвори, както ги предупреждавах преди 2 години, за да са спокойни хората, или тези центрове от отворен тип не вършат работа. Ние всяка вечер на сръбската граница хващаме по 40- 50 човека, регистрирани и избягали от центровете. Няма да си играем на стражари и апаши. Колко време да го правим?”, коментира Борисов.

Той допълни, че след като темата е била повдигната австрийския канцлер Кристиан Керн е предложил да бъде домакин на среща другата събота във Виена, на която ще присъстват германският канцлер Ангела Меркел, унгарският премиер Виктор Орбан и словенския премиер Мирослав Церар. „Това са хората, които генерираме идеи в момента и останалите за радост се съобразяват”, посочи министър-председателят. Той припомни, че на 6 октомври от България ще стартира европейската гранична полиция.

„Това, което искаме се случва”, допълни Борисов. „Ужасно нещо са атентатите и за разлика от другите държави в България не биха се приели спокойно, тук веднага се искат оставки, веднага се казва не се справихте. Защо сега не казват, че в Ню Йорк не се е справила полицията, ФБР, ЦРУ и всичко останало. Оставки чухте ли да искат - на Обама или на техния директор на ФБР? Просто хората знаят, че светът е ужасен в момента и трябва да се мобилизираме всички заедно”, коментира той.

„Аз приветствам продължаващите разговори между държавния секретар Кери и министър Лавров. Така както много пъти съм подчертавал видно, е че когато Щатите и Русия седнат на масата на преговорите, светът се успокоява. Една седмица всички спазват примирието, защото иначе „ще ядат бой” от двете големи държави. Затова да продължат и всички да ги апелираме, за да могат тези бежанци да се върнат в Сирия и в Либия”, посочи Борисов. Той изтъкна, че в момента в Италия ситуацията е много тежка и там бежанският натиск е чудовищен. „5-6 хиляди души на ден се опитват да влязат и те изнемогват. Австрия си затвори границата и Италия е под огромно напрежение”, отбеляза премиерът.

Той за пореден път призова за създаването на „зони за сигурност” за бежанците в Либия, които да се финансират от всички държави, за да могат те да се приберат до родните си места, след успокояване на обстановката.