Ние сме разтревожени от Похода на надеждата, който се организира от лагерите за мигранти в Турция, заяви премиерът Бойко Борисов на форум за сигурността, организиран от МВР и фондация "Ханс Зайдел" в София, съобщава Dir.bg.

Той посочи, че България не е лесна да бъде премината, но имало над 30 хиляди души, които се организират да тръгнат по Балканския път през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия и Германия. Той изрази опасения, че ако мигрантите тръгнат с жени и деца към границите "ще стане голям проблем". "Такава организация тече", допълни Бойко Борисов.

Министър-председателят коментира, че около България има конфликти, които могат да предизвикат огромно напрежение - Косово и Крим. И посочи, че мигрантите в Турция са вече 4 млн. души.

"България сама срещу толкова сериозни проблеми не може да се справи, трябва да й се помага", заяви премиерът Борисов. И допълни, че трябва да й се помага, като по думите му няма "никакъв шанс това да приключи, става по-тежко".

По време на форума вътрешният министър Младен Маринов коментира, че 80 процента са усвоени за укрепване на Гранична полиция от финансирането, осигурено от ЕС. Той посочи още, че миграционната обстановка е спокойна и предвидима, а българските власти контролират ситуацията по границите. Маринов отбеляза, че ЕС трябва да надгради европейското интегрирано управление на външните граници.


„Независимо от това проявяваме мнителност и работим активно за недопускане на вторични миграционни движения. Продължаваме да отчитаме като потенциален риск присъствието на големи групи от хора в съседните страни, особено в Турция, а през последните месеци и в Северна Гърция. Поддържаме готовност за бърза реакция при необходимост, включително използване на армията, ако ситуацията го налага“, зави Маринов. Според него е много важно да се запази постигнатото по отношение на опазване на границите и да се гарантира неговото надграждане.

„Една от стъпките в тази посока е изграждане на европейско интегрирано управление на външните граници. Всички държави в ЕС трябва да работим съвместно за постигане на тази цел. Двустранните и многостранните партньорства, мрежата на миграционните офицери за връзка, сътрудничеството с „Фронтекс“ и Европол са необходими условия за по-добра гранична сигурност и управление на миграцията“, заяви Маринов. Той допълни, че акцентите ще продължат да бъдат превенция на миграцията, борба с каналджийството и трафикът на хора, както и европейската система за убежище, основана на баланса между отговорност и солидарност.

Директорът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков съобщи в доклад по време на форума, че на българо-турската граница са регистрирани 5311 опита за нелегално преминаване през 2018 г. , а за тази година опитите са 390. По границата с Гърция е имало около 4600 опита за нелегално преминаване, а през 2019 г. те са 305, като има устойчиво повишаване. На сръбската граница опитите за нелегално преминаване през тази година били 85.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!