Мигрантите са заплаха за целия Европейски съюз. Този коментар направи евродепутатът Ангел Джамбазки в интервю за Канал 3 от Страсбург. Според него създаването на постоянен корпус за гранична и брегова охрана от 10 000 души ще бъде от полза за българската държава. В последната пленарна седмица преди вота през май, Джамбазки обяви, че ВМРО влиза в битка, а целта пред партията е два мандата.

"За съжаление миграцията остава акцент. За съжаление, защото не е само акцент, а и заплаха. Заплаха за целия Европейски съюз и за България. Мигрантската криза не само, че не е свършила, а стои като заплаха по две направления – небалансираното и неразумно поведение на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, който злоупотребява с огромното количество хора, като заплашва да ги мести нагоре надол и огромния натиск, който имаме от мигрантите от Северна Африка. Тук опасността идва от социалистите в парламента, чиито комисар Тимерманс, който е и техен водещ кандидат, иска повече миграция, иска повече африканци в Европа. Ние казваме, че това не е разумно и не трябва да се случва. Ние казваме, че сме повече за Европа на отечествата, която да решава националните държави дали да пускат мигранти или не. Образно казано, както ние решаваме кого да поканим в хола или да не поканим никъде, като българи трябва да решим дали да пускаме афганистанци, африканци или да не ги пускаме", заяви Джамбазки.

"Работим за такъв Съюз, който да бъде охраняван – външната граница трябва да бъде охранявана. Това е нашата идея – Европа на отечсвата", допълни кандидатът за втори мандат като евродепутат.

Той подкрепи идеята за създаване на постоянен корпус на брегова охрана, като според него това ще е полезно за България. Джамбазки набеляза и мерките от българска страна, които трябва да се продължат, за да се справи България с мигрантския натиск.

"Трябва да се довърши преградното съоръжение, да се подсили, да се укрепи, да се проверят техническите средства, да се довършат пътищата. И да се разполагат технически средства на гръцката граница, откъдето също има опасност за мигрантски натиск", добави Джамбазки.

Относно темата Брекзит той прогнозира, че Великобритания ще осъществи излизането си от Европейския съюз. За българите пребиваващи на Острова той заяви, че които са законно там, няма от какво да се притесняват.

Ангел Джамбазки ще води листата на ВМРО, след като партията реши сама да се яви на Европейски избори 2019. Какви обаче са амбициите на ВМРО.

"Амбициите на ВМРО са за осъществяването на поне два мандата. Смятам, че не само е възможно, дори и след отделното явяване на "Обединени патриоти", а е задължително. Защото, след като личните крамоли между нашите партньори им попречиха да се явят заедно с нас, което беше разумното, сега ние ще обединим българските родолюбци, които смятат, че могат да бъдат полезни на отечеството. Ще съберем кубратовия сноп и ще покажем, че търсим обединение. 


В нашата листа има не повече от две-три партийни лица. Тя предстои да се донареди и ще бъде оповестена и регистрирана в петък. Всички останали до 17 ще бъдат български граждани, патриоти, доказани родолюбци, на които сме казали на всеки един от тях да работи да събере достатъчно преференции, за да стане европейски депутат. Ако някой е по-добър от мен, аз няма да седна да се сърдя, че ме изпреварил в листата – напротив, насърчавам всеки един да работи  и да се доказва. Това е обединение, това е кубратовият сноп – не да разделяш, да се караш, да използваш политиката за лични отношения, а да събираш", заяви Джамбазки и подчерта каква работа е свършена до момента: признаването на българската общност в Албания, защитаването на българските интереси в Македония, Западните покрайнини, Косово, защитата на българските интереси по темата "Макрон", като подчерта и че последната тема предстои да се решава и в следващия Европарламент.

Според него покрай пакета "Мобилност" българите са осъзнали колко важни са европейските избори, тъй като са осъзнали, че с едно решение може да отнето препитанието на 500 хиляди наши сънародници.

И подчерта, че всъщност в Брюксел и Страсбург българските евродепутати са доста обединени.

"Като изключим тези тримата, които не ходят на работа, българската група е една от най-сплотените, може би най-сплотената. Вкъщи се бием, караме се, но когато тук трябва да вършим работа, работим заедно", заяви зам.-председателят на ВМРО.