Обвързващи договори с неизяснени клаузи, подписани преди години, ощетяват България с милиони евро сега. Сред тях е и проектът АЕЦ „Белене”, заяви министър-председателят Бойко Борисов по bTV. По думите му страната ни е осъдена и ще трябва да плати сумата, която надвишава милиард. Освен това всеки ден тя нараства със 168 000 евра лихва. З50 000 лева на ден цъкат, защото БСП е подписал неизгоден договор.
„През 2006 година БСП подписват договора, ние идваме есента на 2009. И този договор е направен пожелателно. Накрая му казват важните неща. Оттам започва сагата, защото най-важните неща са посочени накрая” – обясни Борисов.
 
И през 2009 година ние трябваше да предоговаряме всичко. И тогава стана ясно каква ще е цената. В същото време стана аварията във Фукушима и големи европейски държави забраниха атомните централи у тях. В тези условия беше немислимо да продължим проекта.
 
Засега все още не е ясно дали Иран ще купи проекта. В момента текат преговори, трябва да се създаде приятелска среда.

Приемам искането на БСП за отхвърляне на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене” като протегната ръка за преговорите, каза още премиерът. В момента преговаряме дали Иран не би го купил. Считам ,че БСП ми помагат и не им се сърдя, защото ако отидем на преговори само с едно единствено решение, тогава търговците казват, че няма какво да го правят, обясни Борисов.

Борисов забрани на министрите си да ползват специалния режим на придвижване с НСО по време на силния трафик, за да не правят допълнителни задръствания в София. Той сам дава пример, като тръгва на работа рано – още преди големия поток от автомобили.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ