За тазгодишния сезон 18% повече туристи имаме в Бургаска област, а тепърва започват юли – август. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на питане на народния представител от ПГ на РБ Костадин Марков дали ще разпореди проверките в "Слънчев бряг" да се извършват по-дискретно, за да се спаси туристическия сезон.
„Има една българска поговорка - Няма угодия в нищо. Ако държавата не ползва репресивните си функции, пита се къде е държавата, в обратния случай, пак същото“, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от „Фокус”.
 
„За юни месец миналата година приходите са били 800 млн. лв. към днешна дата за юни са с 200 млн. лв. повече - 1 млрд. лв. С една дума тревогата ви, че ще се провали туризмът или сезонът - за 15 дена разликата е 200 млн. лв. плюс в бюджета“, заяви премиерът.
 
По думите му от 130 коли, от 30 % направени проверки досега през НАП и всички останали служби, са събрани 1 млн. лв. 

„Трябва да кажа, че координационните центрове, които от вчера и оня ден и на Северното Черноморие функционират има и анализатори, които всички данни, които постъпват от фискалните апарати в данъчните ги обобщават и следим именно повишените приходи“, заяви Борисов.

Той посочи, че са пратени и тестове за наркотици. „Към този момент данните, които имаме дават възможност да считаме, че трябва не само да продължим през сезона, а след това отиваме на зимните курорти, а и по големите ресторанти и заведения в градовете. На практика тези звена от данъчни, полицаи, митничари, на камерите какво наблюдаваме - идва микробус, в момента, в който види проверката обръща и се връща. След половин час се връща вече с фактура“, заяви Борисов.