Партия ГЕРБ даде брифинг относно предложението за изграждане на нови реактори на АЕЦ „Козлодуй“ с технология на AP1000. „Този проект на решение ще бъде разгледан следващата седмица от ресорната комисия по енергетика и се надявам още следващата седмица да бъде приет от пленарна зала“, заяви Делян Добрев.

„От 2012 г. досега имаме лицензирана площадка, положително решение по ОВОС и вече е моментът за вземане на решението по същество за изграждане на този 7-и реактор, което ще гарантира енергийното бъдеще на България“, посочи той.

"С изключително лошите преговори, водени от Асен Василев, много по-важно става сега едновременно с борбата да запазим енергийните ни мощности в Маришкия басейн, изграждането на тези мощности като ядрена енергия в "Козлодуй", заяви от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Теменужка Петкова цитира отговор на служебния енергиен министър във връзка с т.нар. Реформа номер 10, свързана с декарбонизацията на енергийния сектор в България. Според него, до 2025 г. страната трябва да намали с 50% мощностите за производство на енергия от въглища.

„От отговора става ясно, че нито един експерт на Министерство на енергетиката на практика не е участвал в този процес. Няма изготвен нито един анализ, нито едно становище, свързано с това до какво би довело поемането на подобен ангажимент. От отговора става ясно, че еднолично преговорите с Европейската комисия и поемането на ангажименти е станало от заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите, по това време Асен Василев“, заяви Петкова.

"Тук има нарушение на законодателството. Аз си спомням, че нашия парламент прие решение за Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента? Този, който нарушава този закон, е Асен Василев", каза Борисов.

"Това, което излиза от доклада на Gemcorp, че са искали паспортите... Те толкова светкавично са искали да заграбят енергетиката на България, че дори са искали паспортите на ръководителите на "Булгаргаз", на възлови лица", коментира той.

Той призова съпартийците си от ГЕРБ да се обърнат към синдикатите за подкрепа за решението за отваряне на Плана за възстановяване и ревизиране на поетия ангажимент за електроенергията от въглища. "Това е последният шанс да се спаси над 4% от БВП на страната. Бизнесът и работодателите да знаят, че когато тези 4% паднат, не могат да искат никакви компенсации за ток после", изтъкна той.

"Асен Василев всъщност е бил премиерът. Те затова искат сега зад акад. Денков да се скрият като министри. Те на 6-тия месец не могат да излязат - и Кирил и Асен Василев, с физиономиите си и да кажат: "Ние искаме да поемем отговорността", заяви Борисов. 

По думите му, в отговора на енергийния министър се казва, че "въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите. Това е нашето подозрение, това ни казва отговорът. Това са именно корупционни схеми с Gemcorp, ако не бяха паднали от власт, щяха вече да са необратими процеси".

"Кирил Петков само ги е парафирал, реално Асен Василев е договарял всичко", каза още Борисов. 

"Щетите от гръцката финансова криза бяха около 4% от БВП, щетите от ковида бяха около 4% от БВП, щетите от Киро и Асен само с Маришкия басейн с централите са над 4%", посочи той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук