Премиерът Бойко Борисов инспектира новото кръгово кръстовище на ул. "Розова долина“ в град Сливен, за което правителството отпусна над 2 322 000 лв. без ДДС. Кметът на Сливен Стефан Радев се похвали, че 400 000 хиляди лева са спестени от обществената поръчка за кръстовището.

"За първи път някой кмет да спести от ремонти. Останалите пари ще ви ги оставим за детска градина“, заяви Бойко Борисов. Градоначалникът на Сливен подчерта, че без силни финанси няма как да има силни общини.

Борисов видя и санираните жилищни блокове в кв. "Сини камъни“, където има санирани 51 апартамента по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради през миналата година.

"Сега почнаха всички да искат санирането. Когато БСП и ДПС говореха против санирането, вие мълчахте. Сега видяха, че има 3 милиарда лева излишък. Управлява се от добри стопани, затова държавата има излишък“, подчерта премиерът Борисов.

При посещението си в ремонтираната детска градина в Сливен той изтъкна: "Над 40 хиляди деца, които никога не са ходили на училище, ги вкарахме в класните стаи. Тази програма работи много добре. Обмисляме да направим и безплатна храна за детските градини“, допълни още премиерът Борисов пред учителите в детското заведение.

След Сливен той се продължи неделната си обиколка и в Котел, за да види как върви изграждането на нова пречиствателна станция за питейни води по проект на общината. Чрез него ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи.

"Пречиствателната станция е готова, работи на автоматичен режим, тестваме я“, информираха премиера Борисов от ръководството на съоръжението. Министър-председателят добави, че са изградени над 70 такива обекта.

"Едно голямо "благодаря" на правителството и на премиера, затова че ни подкрепи в това важно начинание. Котел е възникнал, благодарение на тези три извора, който са близо до нас. Това ни дава живот“, каза кметът на Котел Коста Каранашев.

Станцията ще пречиства 200 куб. метра вода на час от карстовия извор на р. Изворска, който снабдява града, чрез реагентна обработка и филтриране през бързи пясъчни филтри. След това водата ще се обеззаразява, с което ще се гарантира високото й качество.

Стойността на проекта е близо 3 млн. лв. За изпълнението му от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 2017 г. досега са осигурени малко над 2,5 млн. лв. Предстои остатъкът от средствата също да бъде предоставен на местната администрация.

"България не е само жълтите павета, животът го има и тук“, заяви по време на инспекцията премиерът Борисов.