Премиерът Бойко Борисов е на инспекция по Черноморието. Заедно с него са министърът на финансите Владислав Горанов, зам.-министърът на околната среда Николай Нанков и кметът на Бургас Димитър Николов.

Докато правеха обиколка, премиерът загатна, че у нас се очакват важни гости. Малко по-късно от пресцентъра на Министерски съвет разпространиха, че министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Сърбия Александър Вучич, който ще пристигне на посещение у нас по покана на българския премиер в понеделник, 1 юни.



След двустранната среща Борисов и Вучич ще инспектират по въздух напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“. Двата проекта са от изключително значение за инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така също за региона и Европа.

Премиерът Борисов ще посрещне президента Вучич на летище София и двамата ще обсъдят развитието на двустранните отношения в сферите от взаимен интерес. Акцент в разговора освен транспортната и енергийната инфраструктура ще бъде европейската перспектива пред Сърбия.

След срещата българският министър-председател и сръбският президент от въздух ще разгледат напредъка по изграждането на АМ „Европа“, която е част от Общоевропейския транспортен коридор №10.

Трасето на „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части: 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница, участъкът от 14,5 км между ГКПП „Калотина“ и Драгоман, а третият участък с дължина от 16,16 км е от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента.

Най-сериозен е напредъкът при изграждането на трасето между Драгоман и Сливница. Строителните дейности започнаха през май миналата година, но тъй като на обекта се работи с пълна мобилизация независимо от мерките срещу COVID-19, очаква се строителството да приключи по-рано – в края на годината, вместо през 2021 г., какъвто е заложеният срок в договора.

По въздух министър-председателят Борисов и президентът Вучич ще разгледат също изграждащия се „Балкански поток“. Проектът e част от концепцията за газов хъб Балкан, чиято цел е утвърждаване на ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз.

Газопроводът е с дължина 474 км и се изгражда от „Булгартрансгаз“ ЕАД. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което ще окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ.

Във временните строителни бази към момента са доставени 26 489 броя тръби за трасето или 324,26 км. На пристанище „Бургас“ има доставени още 10 935 броя тръби или 133,52 км, които ежедневно се транспортират към базите. Напредъкът показва още, че разнесените тръби по трасето съставят 271 км, от които заварени вече са 151,62 км.

По време на визитата премиерът Борисов и президентът Вучич ще направят оглед на място на газопровода в района на Летница, след което ще се отправят към Велико Търново на работен обяд.