708 милиона евро са дадени през годините за АЕЦ „Белене” и всъщност имаме само един гьол. Това заяви днес във Варна министър–председателят Бойко Борисов. Той допълни, че към днешна дата страната ни има осъдителна присъда, която гласи, че България е длъжна да заплати 553 милиона евро.
„Това е огромна сума пари, за да придобие два реактора, само че след като сме осъдени да придобием тези два реактора, ние нямаме никакви други действия освен да ги платим, или да се протакаме във времето в юридически схватки”, каза още Бойко Борисов.

Той допълни, че България накрая трябва да приготви милиард и 200 - 300 милиона. „167 000 евро се начислява лихва на тези пари всеки ден”, уточни още Борисов. 

Днес премиерът присъства на официалното откриване на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във Варна. Комплексът ще бъде използван като оперативен център за наблюдение на морските пространства, борба и преодоляване на последствията от нефтените разливи.

Проектът е на стойност 1,15 млн. евро и е финансиран от Министерството на околната среда и водите в рамките на Програма BG02 по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.