Ние в ГЕРБ преди да говорим и пишем мислим много. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

„Ние зовяхме за една толерантна, нормална кампания, в която да дадем на избирателите си, на всяка една от партиите, платформи върху които да гласуват, дай Боже повече. И това, което изберем, да има легитимност в парламента“, посочи той.

„Вчера какво видях? Няколко недопустими действия. Вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството. Не е допустимо. Аз съм го защитавал Калин Стоянов и трябва да кажа защо“, заяви той.

„Когато с г-н Петков правехме сглобката, търсехме професионално лице, което да оглави МВР, отдалечено от всички. Аз се съгласих на Калин Стоянов, защото е назначен за шеф на БОП-а от вътрешния министър Рашков.

Г-н Петков първи говори с Калин Стоянов. Когато говорих аз с него, той каза: „Добре съм си, аз съм си професионалист, искам да си служа в БОП“. Въпреки този натиск той отстъпи с условието да бъде министър от ПП-ДБ и да бъде дълго време министър“, обясни Борисов.

„Не знам защо вчера той направи това. При това му действие от ГЕРБ настояваме да бъде освободен. Това не може да бъде вътрешен министър, отдалече, правещ или наблюдаващ изборите“, заяви той.

„Защо г-н Петков и ПП-тата бяха толкова против него? Защото изтече един запис, в който стана ясно как са правили ала-бала и как с тяхно МВР трябва да се проведат изборите. И сега всички разсъждават само върху това. Според мен и г-жа Кожарева постъпи много прибързано, след като президентът върна за вътрешния министър, тя трябваше да отиде и да подаде друго име. Не може държавата да стане заложник на вътрешен министър, който и да е той“, подчерта Борисов.

„На ГЕРБ вътрешния министър не му пречи. Ние бяхме репресирани от ПП-ДБ, арестувани, не сме забравили. Но преглътнахме в името на държавата. И в никакъв случай не бихме се съгласили повече на такива фигури да отидат в МВР“, допълни той.

Борисов посочи, че по линия на това дали има нарушение н Конституцията има голямо разделение.

„Призовавам президента Радев, умолявам го – каквато дума иска да използвам в случая, Главчев като сегашен служебен премиер да намерят формула да отстранят Калин Стоянов, да изберат някаква приемлива за всички… По най-бързия начин да отидем на избори. А с колегите от другите партии да мислим какво ще правим след изборите“, каза лидерът на ГЕРБ.

По отношение на поканата на ПП-ДБ за консултации между партиите за избиране на хора на длъжности, които влизат в „домовата книга“ за служебен премиер, той заяви: „Що се касае до триковете, които в момента се опитват да се разиграват от нашите колеги, искам да им кажа, че ние няма да участваме в подобно нещо, защото то е лишено от всякакви принципи, политическа логика, а и лишава политическите партии от смисъл да съществуват. Вижте какво предлагат практически – да се съберем да изберем, уж, в кавички, омбудсман.

Ама омбудсманът трябва да е една фигура. Има критерии за него. Ще има сигурно 20 кандидати.

Ако отидем в Сметната палата, там фигурите също са отдалечени от партиите. Предложението, което се дава, е ние да залъжем хората, че правим омбудсман или зам.-шеф на Сметната палата, който всъщност мнозинството, което ще го избере, го прави премиер“.

„Ние не можахме да излъчим премиер. А сега на инат някакво мнозинство ще излъчи премиер. Това е върхът на безпринципността“, добави той.

„Ние всеки ден сме подвластни кой ще направи ала-балата. ГЕРБ не е участвал в последните 4 години в никаква ала-бала. И си побеждавахме на изборите, въпреки машините. Защо вече не говорите за машините? Защото всички разбраха, че са фалшифицирали“, каза още Борисов.

„На всякакви компромиси съм готов. Но на тези хора, които погазват закона непрекъснато, да им се даде такава власт отново – абсурд!“, категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

„Считам, че и Горица Кожарева не може да изпълнява тази функция след вчерашното ѝ тичане при главния прокурор. Абе с кой акъл замесвате и главния прокурор?“, попита Борисов.

„Какво значи отлагане на изборите?“, добави той.

Борисов призова „тези, от които зависи“, да дръпнат назад "червената линия Калин Стоянов", да излъчат служебно правителство, защото така се изместват изборите.