Преди началото на днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел премиерът Бойко Борисов е разговарял с някои от европейските лидери, съобщи той в профила си във Фейсбук.


Пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изразил увереност, че ще се намери баланс, който да позволи европейската икономика да продължи да бъде отворена и същевременно ще подсили суверенитета ѝ, постигайки стратегическа автономност на ЕС.

„Уроците, които извлякохме от кризата с коронавируса, ще ни послужат да разработим механизми за реакция, така че да гарантираме функционирането на Единния европейски пазар, който е с огромно значение за икономиките и благосъстоянието на държавите членки на Европейския съюз.


Пандемията потвърди нуждата от ускоряване на цифровата трансформация, от укрепване на Единния пазар и от разработване на по-амбициозна промишлена политика. Ако реализираме така начертаните цели, в бъдеще ще имаме ЕС, който е по-силен и устойчив на кризи“, коментирал е Борисов.

С колегата си от Нидерландия Марк Рюте са разговаряли за необходимостта от единни и координирани действия на европейските държави в отговор на глобалните предизвикателства, пред които сме изправени.

„Пандемията и конфликтите около нас категорично ни показаха колко е важно многостранното сътрудничество, защото нито една страна не може да се справи сама с проблемите. България винаги е участвала в намирането на устойчиви и работещи общи европейски решения“, подчертал е Борисов.

„България остава силно ангажирана със своите задължения да осигурява сигурността на външните граници на Европейския съюз“, в това е уверил българският премиер австрийския канцлер Себастиан Курц.

Борисов е подчертал значението на баланса между отговорност и солидарност по темата за миграцията.

„Тази тежест следва да бъде справедливо поделена с всички държави членки от една страна, а от друга – да се търси и подкрепата на трети страни, които също носят отговорност в управлението на миграцията.

Европейските мерки ще имат успех, само ако са част от всеобщ и добре балансиран единен подход на ЕС с фокус адекватна подкрепа към държавите на предна линия“, заявил е премиерът.

Солидарността в периоди на големи предизвикателства ни прави още по-единни. Тази тема е била предмет на разговори между Борисов и министър-председателя на Дания Мет Фредериксен.

Датчанката задълбочено познава усилията на българското правителство за решаването на мигрантската криза и нашата политика за опазване на сигурността на всички европейски граждани, твърди Борисов.

„Изтъкнах водещата роля на България и активната ни работа в интерес на добросъседството, разбирателството, мирното и приятелско решение на проблемите в региона“, разказва той за срещата.

„Повече от всякога силната икономическа основа има съществено значение за устойчив растеж, конкурентоспособност и повече работни места. Това е ключово за благоденствието на европейските граждани и за водещата роля на ЕС на световната сцена.

Пред премиера на Латвия Кришянис Каринш изразих позицията си, че развитието на високите технологии трябва да запазва нашите ценности, основни права и сигурност.

Ако разгърнем пълния потенциал на цифровите технологии, ще постигнем амбициозни цели в областта на околната среда, образованието, ще можем да разчитаме на мощни суперкомпютри и ще имаме повече възможности за защита от кибер заплахи. ЕС трябва да бъде световен лидер в развитието на сигурен и етичен изкуствен интелект“, съобщава още Борисов.