Днес е един хубав ден, изключително важен за българо-американските отношения. Стратегически за следващите поне 10 години. Бяха набелязани действия, които оставят България на картата на газоразпределителната система на Европа.
 

Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг на летище София след връщането си от церемонията по откриването на Турски поток в Истанбул.
 
„След като президентът Тръмп разпореди за падането на визите за България, вече се работи активно по това в Държавния департамент“, добави Борисов.
 
„Днес в Турция пуснаха тяхната част от „Турски поток“, нещо за което се говореше навремето, че нямат ресурс, но те си го направиха“, напомни премиерът.

Вижте как Борисов завърта крана на "Турски поток" ВИДЕО 

„Президентът Вучич на двустранната ни среща каза, че и на сръбска територия ще го наричат „Балкански поток“. По този поток ще тече газ в зависимост от това къде цената на газа е най-ниска. Ще можем по нашите газови магистрали да превозваме и да взимаме транзитни такси“, заяви Борисов.

Борисов разкри, че Русия и Турция се радвали на това, което България прави. "Имах възможност да задам много въпроси на Путин и на Ердоган. Подкрепям всичко, което завършва с мир. От утре започва учение в Черно море. Притеснени са и за ситуацията в Иран.

Призовах да бъде прекратен конфликтът в Либия. Всичко, което завършва с мир и дипломация се радва на моята подкрепа“, изтъкна той. И добави, че е успокоил участниците в срещата, че все още не сме получили поръчката на американските изтребители F-16", коментира още Борисов.

"На територията на България няма "Турски поток". Това е нашата мрежа. И ние днес резервирахе 320 млн. кубически метра втечнен газ. Путин и Ердоган ме смятат за свой приятел", каза Бойко Борисов.
 
„А за това защо на тези среща на държавни глави са поканили един малък премиер като мен, оставям да коментират анализаторите, които ме анализират от сутрин до вечер“, добави той.