Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган в Истанбул.


Разговорът между двамата лидери се състоя след тържествената церемония по откриването на газопровода ''Турски поток''.

Борисов и Ердоган обсъдиха разширяването на двустранното политическо и икономическо сътрудничество.

В хода на разговора българският министър-председател Борисов изтъкна стабилното и устойчиво развитие на отношенията между България и Турция в редица сектори.

Беше подчертано, че партньорството между двете страни се основава на принципите на добросъседство и взаимно уважение. 

,,Турция е наш съсед, съюзник в НАТО и наш ключов партньор в областта на миграцията, сигурността, борбата с тероризма, енергетиката, селското стопанство'', заяви премиерът Бойко Борисов.

В хода на разговора министър-председателят Борисов отбеляза, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и определи като ключово прилагането на съвместната декларация межди ЕС и Турция от 18 март 2016 г.

,,Дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на редица проблеми. Всички ние имаме интерес да изградим бъдеще, което се основава на стабилност, сигурност и просперитет'', изтъкна още по време на срещата премиерът Борисов.

Българският министър-председател и турският президент обсъдиха също ситуацията в Близкия Изток. Премиерът Борисов подчерта, че страната ни никога не е водила политика срещу някоя държава.

,,Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток'', категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов.