Пак почнаха да фалират банки. А когато има проблем с големите, малките берат много ядове. Околовръстното на Пазарджик бе жизнено важно. Парите ви ги бяхме превели. Трябваше да е отдавна готово.

Истински съм натъжен, защото след 2 първия въпрос пак ще бъде околовръстното, но парите ги няма, похарчени са. Това заяви Бойко Борисов в Пазарджик, където е на среща с актива на партията. 

Той подчерта, че две години, от този лошо сън няма да се оправим като си измием очите.

"МФ е длъжно да покаже парите на държавата, огромните дупки в бюджета. Виждам техните платени икономисти как ни убеждават, че икономиката е добре, но ние сме откривали нови заводи. За тези две години не знам дали е откривано нещо в града. не само в Пазарджик, а във всички населени места", каза Борисов. 

"Това, което направихме за Света Петка, за Кръстава, за Бирково.. Имахте рядък шанс. 1000 години преди това нищо не беше правено и никога няма да се направи, ако не се върна. 

Игрища ли не направихме, зали , плувни басейни, какво не направихме? Чак до депото за битови отпадъци. И накрая идва някой и казва те не направиха нищо", ядоса се лидерът на ГЕРБ. 

По думите му, днес хората са дошли да чуят нещо оптимистично, защото в магазина не са видели оптимизъм.

"Видяхте, че с махането на Кирил и Асен горивото поевтиня. Гонеше четири лева. По 1 лев на литър са ви взимали от джобовете. Няма значение нафта или бензин, месеци наред. Милиарди изтекоха към Лукойл и Русия. Живи парички от вашите джобове, от най-бедната държава. 

В момента с безсрамието си и спекулата, която докараха, веригите ви грабят всеки ден, пак поради тяхната вина, защото изпуснаха инфлацията. 

В момента държавата печели от две неща. От тока и оръжието, което през посредници се изнася за Украйна. войната е чудовищно лошо, но оръжейния комплекс печели зверски пари. 5-6 милиарда. Днеска гледам протести, контрабанда зърно, царевица. Шенген. Какъв Шенген? Всеки ден има мигранти по пътищата. 

Първото правило за еврозоната е инфлацията, Асен Василев умишлено я пусна. Обедняхте. Има обаче една купчина поръчкови медии, цяла армада, която облъча от сутрин до вечер, че войната е виновна за инфлацията. Още преди войната инфлацията отиде в небето", каза Борисов. 

Той подчерта, че войната помага много на България, колкото и да е цинично. 

"Страхотно самочувствие. Киро на Банско, кара ски. Откакто е почнала кампанията всяка вечер съм в областен град. И хората седят и викат какво ще правим. 2009 като дойдохме имаше дупка под милиард. оправихме я за няколко месеца. След КТБ бе над 6 милиарда и 700 дупка. Една година я покрихме, не я усетихте. Сега отива вече над 15 милиарда дупка. И разединен народ, мразещи се хора. Никаква политическа класа и да каже за какво е това изтъпление. Искат да управляват Нали управляваха, видяхме какво направиха. 

Какво искате от мен? Безусловно да ги подкрепя? Е нали след една година ще ми го напомните. Колко нагли са. Не идват да кажат да направим едно правителство , с най-добрите експерти. Поне да има редовно правителство. Представете си, в чужбина вече две години отиват и се представят служебни министри. Те не са избирани, какво самочувствие да имат. И ние продължаваме като политическа класа да се интересуваме , дали ще оцелеем", каза още той. 

Лидерът на ГЕРБ припомни, че при управлението на партията му България беше на регионите, силни градове, области, децентрализация, хората да остават и да си работят, да се спре обезлюдяването. 

"Навсякъде свалят броя на депутатите на областите , защото обезлюдяха. Няма пътища, няма инвестиции, няма нищо. Няма държавна политика. По половин милиард харчихме в Родопите. 

От две години нула. Защо? Те имали претенции да са съревновават с нас, защото били млади. Какви са млади. Младите са при нас. Атанас Атанасов ли е млад? То ми е вече мъчно за хората. Казват, че са вдигнали пенсиите. Ти му даваш 100 лева, а вдигаш инфлацията с 40%.

При нас с пенсиите се купуваше повече. В същото време строяхме, произвеждахме, социални домове, съдебни сгради, колко много се направиха. Непрекъснато към общините вървяха пари, за да може хората там да ги усещат", каза Борисов.

Борисов категорично заяви, че няма ли голяма разлика в полза на победата на ГЕРБ, нищо няма да стане.

"Обяснете разликата на съседите, на приятелите. Бюджета на държавата е буквално издънен. Следващата година трябва да има рестриктивни мерки, няма пари. Все едно, че сте били на море и сте си изхарчили всичките пари, а после викате какво стана? Това е последните две години. 

След 2 април трябва да влезе бюджета за годината, а общинските бюджети са вързани с него. Какво капитално строителство ще се прави тази година, кога ще се възложат поръчките, кога ще се обжалват, кога ще построите нещо? Ужасно е. 

Два пъти ви казвах от какви ситуации сме вадили държавата. Но ги биехме така, че две години да мълчат. Затова ако не ги победим така, няма да се сърдите. Ще блокират държавата с протести и край. Всяко нещо за Балканите се решаваше в София и Варна. И като се кажеше София и България... Берлинския процес беше в София, а ние дори не сме страна. Толкова силни сме били", припомни Борисов. 

Сега вие трябва да ни изкарате, за да поемем ангажимент. Повярвайте ми, никой не знае как функционира като мен държавата. В момента всички колелца са или клеясали, или спрели, или уплашени", подчерта лидерът на ГЕРБ. 

Родопите трябва да ги гледаме като зеницата на окото. Тук да се инвестира много и останалите пари в Северозапада, подчерта Борисов. 

"Сутринта ми правят дебат за еврозоната. Абе сладкиши, деня, в който ви вкарах в чакалнята, вие ми излязохте на протест. Решението бе политическо. Свършихме златна работа за балканите, Заев и Ципрас си стиснаха ръце в София и се взе решение за Македония. В София се правеше всичко, а сега ще правите буркани", ядоса се той.

Борисов приключи с тъжен виц. "Попитали радио Ереван кога България ще бъде по-добре, то отговорило: Те вече бяха", гласи вицът. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук