Ситуацията е изключително сложна, тъй като не става дума само за проблем между Турция и Ирак, но и за световни проблеми и интереси. Така премиерът Бойко Борисов пред БНР, по повод случващото се на турско-иракската граница.
Той подчерта, че България е пряко заплашена като най-близка до конфликта страна.

Припомняме, че премиерът на Ирак Хайдер ал Абади предупреди Турция, че ще бъде третирана като враг, ако предизвика сблъсък в Северен Ирак, но същевременно подчерта, че не иска война със северната съседка. Ирак също така настоява Турция да изтегли войските си, разположени в база, северно от Мосул.

"Много ме притеснява турско-иракската, кюрдско-турската, турско-сирийската, руско-американската в Сирия. Всяка една война там пряко ни удря нас. Ние сме пътя, ние сме границата за хубава Европа. Максимум правим", подчерта още Бойко Борисов.

В Благоевград Борисов коментира и темата за бъдещия български еврокомисар. Той бил ясен, но премиерът щял да го обяви след президентските избори.

По думите му с Жан-Клод Юнкер си били дали време, за да могат и те да приключат СЕТА. Около споразумението имало много договори, много напрежение. Освен това до декември имало много време. Затова Борисов не виждал смисъл в навечерието на изборите тази тема дори да се коментира.