Много от политиците в света не искат да си извлекат поука. Това каза пред журналисти в Бургас премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос как ще коментира думите на френския президент Франсоа Оланд за продължаване на извънредните мерки за сигурност още с месеци.
„Когато има такъв тежък акт, който да покоси собственото население и вече тероризмът да стане толкова брутален, защото винаги съм казвал, че ако е насочен срещу държавен глава, премиер, министър , военни, полиция, това се е случвало и ще се случва, сигурно, но когато се атакуват абсолютно невинни хора, да се погубят толкова животи, това не е еднопосочно. Франсоа Оланд завършва с думите„Продължаваме с ударите в Ирак и Сирия”. И там също тези удари, когато се нанасят по въздуха, вземат невинни човешки жертви и то милиони”.
 
По думите му в света започва надпревара във въоръжението. „ Вече започва една ескалация, надпревара във въоръжението, надпревара в мерки, но всъщност всички са такива, че генерират все повече и повече смърт, разрушения , човешки трагедии, които с десетки години след това нито едните, нито другите могат да простят. Ние, като правителство, и министърът на отбраната, и външният министър, стриктно се придържаме към решенията, които е взел МС. Като членове на НАТО участваме в обученията им, в операциите им и днес даваме пример , че в Черно море могат да се извършват такива международни учения, да направим синхрон между нашите сили, да бъдем ефективни, да модернизираме техниката, но това не дава възможност само в тази плоскост да развиваме нашите тези, каза премиерът, цитиран от "Фокус".
 
Имаме прекрасни подготвени генерали, матроси, офицери, но те са български момчета и момичета, но ние, като политици, трябва с трезв разум при срещите ни с нашите колеги да задаваме въпроси, да отстояваме позиции и с разума си да вземаме решения. Многократно съм казвал на всички форуми, на които съм участвал, че това, което направихме в Либия, Сирия, Ирак, Афганистан, генерира тероризъм, който се пренесе по улиците, в залите, в градовете ни. Явно е, че колкото повече това ескалира, то няма да даде по-добър резултат. Защото ако преди 3-4 години говорихме за „Мюсюлмански братя”, след това за „Ал Кайда”, сега за „Ислямска държава” все нови и нови ще идват. Личните трагедии на хората в едната и в другата страна, които са загубили близките си, вече те не се водят от нормалния разум.
 
Те се водят от чувството за мъст, отмъщения за това, че са тероризирани, че са поставени в условия, в които не искат да живеят”, каза още Борисов. „ Искам да разделя нещата на две- генералитетът ,с армията и военния министър, трябва да направят така, че тя да е в състояние на всякакъв агресор, без значение какъв е той- да отговори и българската армия го е доказала, че не губи- губят политиците. С министъра ще положим всякакви усилия , на всички нива.
 
Светът върви в една ескалация на въоръжението , струпва много оръжие и когато за нищо не е пригодно освен да убива, започват процеси за разоръжаване. Сега сме в цикъл, в който на много хора им се иска , може би имат интерес от това -да се хвърлят милиарди за въоръжение и за влошаване максимално на отношенията”, каза още Борисов. По думите му с днешното учение България иска да покаже, че отбранителната способност на армията и на службите за сигурност могат да служат не само за военни операции, но и за много други неща, в които сме пионери в тази сфера-за борба с тероризма, с борба с нелегалния трафик, с контрабандата. „Днес ще се поиграят различни занятия, които ще покажат готовността на армията и на Гранична полиция за общи действия”, заяви премиерът.