Заплатите на духовниците от всички религии ще бъдат изравнени с тези на учителите и ще бъдат поети от бюджета. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след среща в Светия Синод във връзка с промените в Закона за вероизповеданията.

„Разбрахме се със Синода да не изтегляме законите. Между първо и второ четене, през тези близо 20 дни, с работната група, в която още днес се включват 5 митрополити, да отрегулираме всичко, което сме се разбрали, за да може на второ четене да се приеме закон, който да бъде приемлив“, съобщи премиерът.

„Г-н Цонев много ясно го каза - че се мъчат от 90-а година държавата да си поеме грижата за вероизповеданията и неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати. Защото това са проповедниците в едната и в другата религия, които ще обучават, възпитават, учат на ценности и морал“, коментира Борисов.

„Щом се качват учителските заплати, толкова се качват съответно на свещеници, ходжи и т.н.“, допълни той.

„Благодаря на Патриарха и на светите отци. Неслучайно следобед в парламента ще бъдат 5 митрополита, които ще участват в разглеждането на Закона. Благодаря на колегите от Обединени патриоти, ДПС и ГЕРБ за това, че дойдоха не само като вносители, но и като хората, които ще го гласуват. До един владиците оценяват това, което до сега сме правили. Освен благодарности, друго не получаваме, защото действително много е направено. Имаме още 2 покани за 15-и и 17-и. Семинарията е готова. Последното крило на Троянския манастир е готов и т.н.“, заяви Борисов.

„Никой никога не е мислил и не мисли техните доходи, които си получават от дарения, продажба на свещи и т.н., да им ги взима, събира, проверява и т.н. Това, което държавата дава, целево, по еврофондове и директно от бюджета, разбира се, че ние ще му осъществяваме контрол и те нямат нищо против това“, обясни той.

„Относно анонимните дарения говорихме до колко и как те да ни дадат праг. И тук не става въпрос само за Българската православна църква, а и за другите вероизповедания. Този Закон регулира всичко. Разбрахме се за минимален праг от 15 милиона допълнително, които се дават, за да може да има за свещеници и за заплати“, обясни премиерът.

БЛИЦ припомня, че премиерът Бойко Борисов отиде в Светия синод спешно, а към него се присъединиха и политици от ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти, за да успокояват духовете. Заедно натам поеха лидерът на ПГ на управляващата партия Цветан Цветанов, зам.-шефът на ПГ на ДПС и богослов по образование Йордан Цонев и замът на ПГ на ОП Искрен Веселинов.

Преди да се присъединят към премиера Цветанов проведе кратка среща с лидера на движението Мустафа Карадайъ и направиха второ поред съвместно изявление.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!