"Дори там, където вкараха и ДПС, и... парите които са за Ахмед Доган са отшили... Аз се обадих лично на Вълканов да го питам по тоя проект ли са му дали хонорар и той каза, че не е по този проект. Ние не сме атакували никой. Казахме, че съоръжението е счупено." Това каза премирът Бойко Борисов пред десетата лятна академия на МГЕРБ във Варна по повод възмущението на Корнелия Нинова, че името й е замесено в проекта "Цанков камък", съобщава "24 часа".

С БСП няма да влизате в спор за антикорупционния закон, каза още Бойко Борисов. Една партия се оценява, когато е на власт, не когато е опозиция. Когато всички инструменти за управление са в нея. БСП, когато имаха на два пъти, поне откакто аз съм в политиката, възможност да приемат и приложат тези закони, приеха само един закон, който по своята същност е закон, защитаващ корупцията през 2008 г. Задължавам всички от МГЕРБ и ПГ на ГЕРБ да прочетат и научат този закон, защото той показва истинската същност на БСП. След управлението на Тройната коалиция, те приеха закон, с който оневиняват всяка корупция в държавата по време на тяхното управление, заяви Борисов.

Когато спорите за такъв закон, казвате: „Много ви обичаме, много сте хубави, много сте умни, по- добри сте от нас, но когато ви се даде властта, вие приемате такъв закон“. Сега нашия - лош. Аз не съм ги чул те да излязат и както в църквата да кажат „Отричаш ли се от Сатаната? Отричам се!“ Три пъти да излезе г-жа Нинова, да се отрече от Сатаната, сиреч от закона си от 2008 г. и да каже „Сега като сме се отрекли, и сме чисто нови, не сме 130-годишни, предлагаме този закон“ с радост ще я изслушам, каза още премиерът.

Чета в интернет - пуснали автокрадеца Яро, който нервирал премиера. Скъпи мои сънародници, приятели, хора, той ще дойде да открадне пак вашите коли. И ако ме е нервирал, за това е, че ще дойде пак да открадне колите. Виждате случая с отвлеченото дете, как всичко живо се стресна, върна се споменът за тези чудовищни отвличания, които правиха "Наглите". Но година и половина ни струваше да им влезем в дирите, да ги хванем, да ги осъдим и да влязат в затвора. Изведнъж сега пак - променили се били. Има филми за отвличания, най-големите в света - тези хора се готвят, пазят се, защото с минимум усилия могат после да вземат големи пари, чистят се, предпазват се, гледат всеки ден телевизия. Какво, главният секретар и вътрешният министър да кажат по телевизиите какво правят в момента? Една нация е по-силна когато в такива моменти се консолидира, каза Борисов. Дали сме били пари за смесените райони. За радост или за беда, огромната част от кметовете са от ГЕРБ, другите са от ДПС и тук-таме има някой от БСП, коментира Борисов обвиненията на БСП, че правителството отпуска пари общини с кметове от ГЕРБ и ДПС. Той заяви, че тези пари целево са давани за улици, по които не може да се мине, за детски градини, за канализация, за чешми и водоснабдяване, за обредни домове, за спортни площадки, за саниране на училища.

Те са по искане на кметове, по искане на партии. Ние сме минали, разгледали – неотложно е трябвало да бъдат направени и сме ги направили. Говореха за дълга, какъв дълг сме взели – ей го, той си стои във фискалния резерв. Просто парите са евтини и е хубаво държавата да има мазнинка, да има буфер, да има сигурност. Не се знае утре какво ще стане, но парите седят във фискалния резерв и всеки ги вижда. Премиерът добави, че с усилията, които правителството полага за стабилност и по отношение на данъчната политика безработицата в страната пада. 11 000 души работят по това да вкараме всички в училището. Въпросът е че десетки хиляди деца не са ходили на училище. Ако обществото не ни подкрепи, няма да успеем. Началото особено ще бъде много трудно. Кое налага най-бедната държава да купува най-скъпата възможна военна техника, попита Борисов. Чух, че трябва да купим най-скъпото, което се продава на пазара. Кое налага да купим най-скъпия възможен хеликоптер, най-скъпия възможен самолет и най-скъпия изтребител? Ние, когато провеждаме търгове и обществени поръчки за дружества и организации – едни купуват „Шкода“, други - „Дачия“, трети купуват „Фолксваген“. Не се хвърлят всички на „Мерцедес“ и „Пасат“. Има и друг тип самолети, друг тип бронетранспортьори, които струват много по-малко пари.

Това са 1,5 млрд. за изтребителите без въоръжението по тях. Пак ще напомня – лесно и популистко е да се говори. Искам и аз всички да са добре в тази държава, само че миналата година 6,5 млрд. живи пари излязоха от България без да го усетят хората. Нито един от тези договори не е подписан от ГЕРБ – ГЕРБ не ги е имало тогава, каза още Борисов. За хубаво или лошо партиите, когато управляват, носят отговорност и за доброто, което правят и за лошото, което се е случило през техния период. Не може да носиш отговорност само за една година, откакто си председател на партия - носиш 130 години назад, като искаш да си председател на тази партия. "Мисля си как, заработи ли ТОЛ системата, магистрала „Тракия“ до Пловдив да я направим в 6 ленти, с още една допълнителна лента", добави Борисов. „Като тръгнеш от София за Пловдив все едно караш по „Цариградско шосе“, няма нищо общо с магистрала, пълна е. 45-50 хил. коли на денонощие пълнят „Тракия“, от 15 хил., които са били“, посочи той. „Говорят ни не се ял асфалт, 50 хил. коли и камиони като минат днес това нали е потребление и обороти. Уважаваме ги много, но не харчете енергия да се занимавате с тях“, коментира премиерът. „В същото време правим и мостовете на АМ „Хемус“, не искам да плашим хората в какво състояние са. 36-37 години нищо не е пипано, никой не иска да поема отговорност за това, всичко трябва ГЕРБ да го свърши и да носи отговорност“, обясни Бойко Борисов. „Всяко правителство да е правило мост, да е правило магистрала или ж.п. отсечка. На нас ни се струпа всичко накуп. Да правим „Струма“, „Марица“, „Тракия“, „Люлин“ и „Хемус““, допълни той.

„Нали тогава сме били цъфнали и вързали. Магистрала до Правец, ето това са правили, все едно аз да си бях направил магистрала от София до Банкя и да кажа стига толкова“, коментира Бойко Борисов. „Сега пак ще се обидят, каквото и да кажа все се обиждат. Едва ли не следващия трябва да го изберем някъде от далече, за да може да си направи път до вкъщи“, пошегува се премиерът. „Приоритет на приоритетите е „Хемус“, искам да съм жив да я видя. Ще видите и вие каква ще бъде разликата в България с „Хемус““, заяви Бойко Борисов. Той уточни, че всеки ден след докъде са стигнали изпълнителите, като този мандат трябва да се провери как се строи магистралата до Търговище. Той коментира развитието на ЕС с думите: „Европейският съюз е уникален по своята същност. Това е най-демократично изграденото нещо в света. То, разбира се, поради тази причина няма такава бързина, каквато има в държавите, където има централизираната власт. Но пък почне ли да се движи нещо, то винаги става“. „Аз съм голям оптимист, вярвам в Европа“, допълни още премиерът.