Имам прекрасен диалог с президента Радев. Когато си служиш с факти, мисля, че истината винаги е най-доброто, което може да се казва. Президентът Радев може да ме държи отговорен, ако аз и мой министър сме говорили по начин, по който е уронил президентската институция. Това заяви премиерът Бойко Борисов на специална пресконференция от Евксиноград.
„Над мен има парламент и тогава съм аз. Парламентът има свой живот и всеки ден е битка. Борба се води за всеки глас в този фрагментиран парламент“, каза още Борисов.

Премиерът коментира и темата за така наречените беквокали. „Нима Елена Йончева не беше шеф на неговия пресцентър. Това не се дава на всеки – да ти отговаря за медийния образ. Той я изпрати парламента да громи ГЕРБ. Тя го прави от сутрин до вечер. Той виновен ли е за това?“, попита Борисов.

„Другият бек вокал – госпожа Нинова, това е неговият Цветанов. Това с негово знание ли се прави. Той ли ги кара? Ако се тръгне по тази плоскост, те първи започваха“, добави той.

По думите на Борисов, проблемът не е свърши, той сега започва. Той уточни, че това е много тежко разделение. „Картините на насилие в сърцето на Европа, след терористичните актове, няма да отшумят и свършат. Той може да ме държи отговорен, ако когато има посещение при мен или когато той пътува, ми правят така, както направи Росен Плевнелиев. На срещата ни пратиха заместник-министър“, каза той.

"Ние сме се разбрали да си стикове програмите. Обадих му след срещата с Американската търговска камара и синдикатите. Той ми разказа за посещението си в Щатите. Аз му казах, че които министри му трябват, ще му ги предоставя. Поговорихме си по още 2-3 теми. Казах му, че оттегляме цялата процедура с Антон Тодоров. прекрасен тон на най-близки съратници, имайки една-единствена цел - държавата да е спокойна. Това беше в понеделник на обяд. Ни най-малко не съм усетил, че някой се готви за война с нас. МногО пъти съм му казвал да ги остави в парламента", разкри премиерът.

„Всичко, което е поискано, ние сме показали максимално държавническо отношение. Където аз съм участвал, винаги има негов представител. С Иво Христов работя прекрасно“, каза още премиерът.

Що се отнася до Хасково, Борисов каза, че е морално кметът да си подаде оставката и да има нови избори там. „Така като стана във Варна. Демокрацията е най-добрият начин човек да си изчисти името и да покаже на чия страна е обществото“, поясни той.

Говорейки за вчерашната балканска среща в Евксиноград вчера, Борисов каза, че дори опонентите му анализатори, „които безспорно са червени“, признават, че усилията на ГЕРБ дават успех в това, да се успокояват Балканите. „Бяхте свидетели каква огромна болка за несправедливост има в сърбите, но те бяха тук. Ние останалите трима членове на ЕС –Гърция, Румъния и България, показвахме, че Сърбия е част от Европа и ние трябва да им дадем перспектива. Вчера насаме с Алекси и румънския колега си начертахме план, да се срещнем с Юнкер, да кажем нашето мнение. После да общуваме с другите колеги. Да се опитваме да убедим, че между България Румъния Словения и Хърватия е добре и останалите държави да получат перспектива“, разказа Борисов за срещата.

Премиерът подчерта, че това са огромни усилия. „Ако си мислите, че е лесно като се обадиш да дойдат – никак не е лесно“, добави той.

В него ден аз му се обадих, след срещата с американската търговска камера и като свърших му се обадих. Той ми разказа за посещението си в САЩ. Още 2-3 теми. Казах му за Антон Тодоров, въпреки че не е номиниран, след цялото напрежение в обществото, оттегляме цялата кандидатура и подлагаме на обществено гласуване. Разговор на съратници, Не съм усетил и нотка, че се готви война в нас. Не веднъж съм казвал остави ги в парламента. Двете партии се борят не на шега. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод отношенията му с президента Румен Радев на извънредна пресконференция от Варна.

"Не знам на президента дали му харесва законотворец да е с повдигнато обвинение за купуване на гласове. Като коментираш едното, коментирай и другото", каза още Борисов.

"Поне от моя страна не само че няма нападение, не само няма провокация. Бих се извинил веднага. Факт е, че една година шефът на кабинета му е без достъп до класифицирана информация. Винаги съм считал, че лошият мир е по-добър от най-добрата война", каза още Борисов. "ГЕРБ са мачкани по начин, ако ние бяхме постъпили така - от Костинброд нататък, какво щеше да стане. Ние в момента сме остров на стабилност. Няма показател, по който държавата да не е в по-добро състояние", констатира още премиерът.

Той обясни и как е станал кум.

"Понеже видях Севда. Не искаха да се женят с мъжа ѝ, а имат дете. И събрах ги една вечер и им казах ще се жените. те обаче не искаха. После казаха, добре ще ни станеш кум. Да не ме питате друг път. Насилих ги да се оженят и после си платих за това. Считам, че детето трябва да се казва така", разказа Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!