Идеята е не само да получим подкрепа, а да направим това, което не успяхме в тези 6 месеца, защото ни липсваше време. Сега ни трябва време да наваквсаме това, което не успяхме. Не можем да си позволим нова спирала от избори. Това заяви депутатът от БСП Явор Божанков в предаването "Лице в лице" по bTV. 

Идеята не е просто да съберем подкрепа за нов кабинет, а да променим това, което беше пропуснато през първите шест месеца на сваленото от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ правителство, защото е факт че ни липсваше времева рамка с конкретни законопроекти, разписани с конкретни срокове.

Да, закрихме спецсъдилищата, да, хората очакваха от нас, ние бяхме наясно, че прокуратурата в лицето на Иван Гешев, няма да води битка с мафията и трябва да направим нов антикорупционен закон. Забавихме се с това пет месеца, тоест в момента трябва да наваксаме всички тези проблеми, каза още той.

Един от големите е комуникационния проблем в коалицията и ако успеем да изведем приоритети, аз смятам че си заслужава да направим правителство, защото следващите месеци ще са критични за българите, и за закони, и за Плана на възстановяване, и за оперативните програми. Европа се стяга за сериозна криза, не можем да си позволим нова спирала от избори, защото избори в момента означават фрагментиран следващ парламент, доминация на популистки партии и може би нови и нови избори, допълин Божанков. 

Той посочи, че от партията подкрепят предложенията на "Продължаваме промяната" за борбата с антикорупцията и към тях добавят техните социлани предлжения. 

ГЕРБ и Възраждане са двете партии които икат избори. Бойко Борисов видя, че се формира новата КПКОНПИ, видя заплахата и поиска избори. Възраждане са другият субект, който. търси избори. Гласуванията на ГЕРБ и Възраждане са едни и същи и тов се видя. Възраждане са в изолация. Те са партия която иска да извади България от Европейския съюз. Никой няма да направи коалиция с тях. Има такъв народ свалиха правителството, а сега го обвиняват в лъжа, отбеляза Божанков. 

Депутатът от БСП уточни, че към момента не са обсъждани имена на министри в новия кабинет. 

Той коментира и темата с изгонените 70 руски дипломати. 

Дипломацията е сериозен занаят и беше направен по несериозен начин. Не се разбра, че половината си тръгват, защото има принцип на реципрочност и дипломатите в едната и другата страна трябва да са еднакъв брой.

Трима човека знаеха за изгонването на дипломатите и това са премиерът Петков, президента Радев и външния министър. Кирил Петков пое своята отговорност и се оттегли, добави Божанков.