Донякъде останахме изненадани от решението на БСП да не влиза в парламента въпреки призива на президента, който им даде възможност да се върнат по един що-годе достоен начин в Народното събрание. Ако целта им е да ни стреснат, дълбоко се съмнявам, че ще се случи. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

За състава на ЦИК Биков коментира, че идеята е била да не се правят промени в последния момент.

,,Ние имахме едно прагматично предложение и то беше първо да минат изборите, а не да правим промени два месеца преди тях'', посочи той и призова опозицията да спре да гледа на машинното гласуване като някаква абсолютна панацея.

,,Казали сме, че за европейския вот ще бъдат осигурени 3000 машини, а за местните избори тяхната бройка ще бъде 6000. Нека въведем машинното гласуване поетапно, защото ЦИК изразява своите опасения по адрес на самите машини, тъй като те винаги може да се развалят'', уточни Биков.

По отношение на наложеното вето по промените в Изборния кодекс народният представител обяви, че ще бъде преразгледана само частта с преференциите.

,,Президентът Радев на практика наложи вето върху всичко, но ние ще променим само преференциите, нищо другото няма да се пипа, тъй като всичко останало са технически въпроси и решения, взети от Конституционния съд'', посочи Биков и още веднъж напомни, че промяната в преференциите бе идея, защитавана от парламентарната група на ДПС.

,,Решението да напуснем Народното събрание е решение на нашия Национален съвет, а не на парламентарната група. Към момента нямаме изпълнение на нашите условия, поради което няма как да се върнем. Ние в продължение на 26 часа излагахме нашите аргументи, които и президентът вчера препотвърди'', коментира по темата с промените в ИК народният представител от БСП Петър Витанов.

,,Колегите от ГЕРБ принизиха ролята на Народното събрание до римския сенат по времето на Калигула. Взимат някакви решения до късни доби като престъпници, решения, които са в ущърб на българските граждани'', обясни той и добави, че БСП ще предложи своите кандидатури за новия състав на ЦИК, но ,,едва ли ще бъде в парламента, за да ги гласува''.

,,Това е абсурдно! Кой очаквате да ги гласува? Ние ли?!'', намеси се Тома Биков.

Относно идеята за финансови санкции за депутати, които отсъстват от пленарната зала без основателна причина, депутатът от опозицията заяви, че БСП винаги е била гонена и репресирана партия, поради което намират заплахите за санкции за несъстоятелни.

От своя страна Тома Биков сподели, че няма нужда от намаляване на заплатите на депутатите, които не ходят на работа.

,,С въпроси от рода на това кой колко пари взима просто се принизява работата на Народното събрание. Смятам, че на този етап такъв дебат не е нужен'', посочи Биков, като накрая призова БСП и Румен Радев да не обвиняват секционните избирателни комисии, твърдейки, че ще участват във фалшифицирането на изборите.

,,По този начин обвинявате хиляди невинни български граждани, застъпници и дори членове на вашата партия'', заяви депутатът от ГЕРБ.