Парламентарната група на БСП внесе в Народното събрание проекторешение, с което се възлага на правителството да предприеме действия за обявяване на Черно море за демилитализирана зона, съобщава БНР.
Лидерът Корнелия Нинова аргументира искането на социалистите: „Мотивите ни за това – пълното разминаване между позициите на министри от кабинета, министър-председателя и президента на Републиката. Господин Митов: засилено военно присъствие трябва да има в Черно море под флага на НАТО. Ненчев: Засилването на югоизточния фланг на НАТО е единствената гаранция за сигурността на региона и за просперитета на България. Министър-председателят: Искам демилитаризирана зона. Президентската институция няколко пъти също направи изказване в пълен разнобой с министрите и премиера. Този разнобой е опасен за националната сигурност на България”.
 
Проектът предвижда още председателят на Народното събрание да информира и да призове за подкрепа парламентите на страните-членки на Черноморското икономическо сътрудничество за инициативата за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона.