Сергей Станишев против промяната в устава
Избраните за народни представители, министри, кметове, областни управители и евродепутати , които са членове на БСП да не могат да бъдат председатели на общински, областни, районни и градски структури на партията. Това решиха делегатите на 47-мият конгрес на левицата.
Лидерт на партията Сергей Станишев гласува против, но залата одобри този текст от новия партиен устав, макар разликата между подкрепящите точката и отхвърлящите я да беше малка. Социалистите решиха още ръководителите на местни и национални органи на партията да не могат да заемат тези постове за повече от два последователни мандата.
На пресконференция Станишев заяви, че не смята, че мандатността е нещо ненормално. Според него това, което се гласува днес действа оттук нататък и няма връщане назад. По повод решението да не се съвместяват постове Станишев каза, че това не е било толкова необходимо, но това е принципа на демокрацията. „Не се чувствам бламиран от конгреса, чувствам силна подкрепа на конгреса”, каза Станишев във връзка с това, че на два пъти конгреса взе обратно решение на неговите тези. Аз винаги съм отстоявал принципа на тайното гласуване, за да се знае когато някой получава подкрепа, да знае каква е тази подкрепа, добави той.
Песента "Моя страна, моя България" официално стана химн на БСП. Останалите символи на партията са червената роза, но вече разцъфнала и червена петолъчка. /БЛИЦ