Условията, които поставихме пред ИТН за подкрепа на кабинет са няколко. Това, което за нас е изключително важно е да се говори повече за социална политика. Ние имаме няколко виждания – за подкрепа на младите семейства, безплатните детски градини и лекарства на деца до 14 години; подкрепа за възрастните, преизчисляването на пенсиите. Това коментира социалистът Борислав Гуцанов пред bTV радио.


"За нас това е основен приоритет – младите семейства и пенсионерите. Смятам, че ще успеем да намерим консенсус с колегите от ИТН. Вторият момент, който е много важен за нас, е здравеопазването. В момента то не е нито достъпно, нито безплатно. Нужно е болниците да не бъдат търговски дружества", допълни Гуцанов.

Той подчерта, че е твърде да се говори още за „стискане на ръце”, защото първият разговор между ИТН и БСП е бил „опознавателен”:

„Днес и утре текат срещи по секторите образование, здравеопазване и социална сфера. Излъчени са специалисти в дадените области, които ще разговарят, за да видят къде могат да направят отстъпки. Аз смятам, че при добра воля, няма народен представител и национално- отговорна политическа партия, които да не иска да се променят тези две сфери.”  

Гуцанов подчерта и нуждата от действителна реформа в правосъдната система. 

„Нужно е спокойствие и мъдрост в БСП, за да има предсказуемост в страната ни, за да въведем нормалност в България. Ще положим усилия да има кабинет, който да ни даде спокойствие и нормалност в държавата, хората да се успокоят”, завърши Гуцанов.