Другата седмица ще има нова среща в тристранен формат между ИТН, ДБ и ИБНИ. Това стана ясно от думите на Николай Хаджигенов от Изправи се БГ. Ние идваме" след експертните разговори в НДК, които провежда ИТН за изчистване на политиките на бъдещия кабинет.

"Съдейки от разговора за правосъдие – правителство ще има. Предполагам че сме близко", каза той. Поясни, че не са обсъждали идеята на ИТН за прекият избор на главния прокурор.


По думите му ИТН били съгласни да отложат това обсъждане по-напред във времето. Според него тази идея няма да мине никога. Не бил сега и време за конституционна реформа, защото това изисква време.

"Напълно имаме съвпадения с данъчната политика на ИТН- запазването на 10%, корпоративен данък, запазването на плоския данък и включването на необлагаемия минимум, което и ние сме обещали", заяви Мария Капон.

"Може да кажем ,че в икономика искаме да имаме много висок ръст от 7-8% устойчив ръст на икономиката.

Трябва да намерим начин да подкрепим общините чрез данъчна политика за децентрализация. Това е революционно. Така че общините да не бъдат на колене пред, което и да е правителство", каза тя.

Мая Манолова припомни, че настояват от първи октомври да влязат сила предложенията им за хората с увреждания и подкрепата за семейства с деца.

"Със сигурност ще има промени от първи октомври ще продължаваме да настояваме", каза тя. Манолова бе категорична, че няма намерения за приватизация на ББР или концесиите за магистралите.

"Минималната пенсия да стане 369 лв. от 1 октомври. Това е задължително условие, за да получи "Има такъв народ" подкрепата на ИБНИ", обяви тя. По думите й механизмът обаче не е договорен.

Има два варианта -  с преизчисление по актуален осигурителен доход или с вдигане тежестта на година стаж, както предлага служебния кабинет. Манолова даде да се разбере, че имало съгласие от страна на ИТН това да се случи.

По-рано активистката на ИТН Ружа Райчева заяви, че нейната партия би искала да се изчака с увеличаването на пенсиите, поне до 2022 година. 

"Цари едно голямо угаждане на хората. Те очакват бързи решения. Не може да бъде предложено нещо в такова хаотично време. когато БСП искат едно, "Изправи се! Ние идваме" искат друго, а "Има такъв народ" (ИТН) искат да се изчака до 2022 година, което според мен е правилно, защото тогава ще имаме информация за тогавашния бюджет, тогавашните осигурителни доходи и така нататък.

Бърза се по важни теми. Хората са притиснати не само политически, но и от всички страни. Няма как да има бързо спасение и да се усети по джоба още утре", каза тя.