Симпатизанти и членове на БСП начело с лидера на партията Корнелия Нинова, излизат на протест пред Комисията за енергийно и водно регулиране заради вдигането на цената на водата, предава Канал 3. На 15 декември на закрито заседание КЕВР трябва да вземе решение за повишаване на цената на водата в 14 големи града: София – 9.5% и ще стигне до 2.36 лв./куб.м, Смолян – 4.5% и ще стигне до 2.35 лв., Пловдив – 2.9% - до 2.20 лв., Варна – 2.7% и става до 3 лв. цената, Силистра 6.5% до 3.29 лв., Кърджали 2.8% до 2.43 лв., Русе – 6.2% до 2.78 лв., Перник – 5.8% - 2.29 лв., Монтана – 6,4% - 2.89 лв., Шумен – 3% - 3.32 лв., Сливен – 2.05% - 2.50 лв., Бургас – 8.7% - 2.77 лв., Ямбол – 20% - 2.78 лв., Враца – 13% - 3.09 лв.

„Категорично се противопоставяме на увеличението на цената на водата. То не е аргументирано – нито ръстът на инфлацията е толкова, не е направено обществено обсъждане, това решение ще бъде на закрито заседание. Затова представителят в КЕВР, предложен от ПГ на БСП и избран от парламента, няма да участва в това заседание”, казват от левицата.

„Това увеличение на цената на водата е поредното, то е драстично, не отговаря на увеличението на доходите на хората, поредната стъпка към тяхното обедняване в защита на интереса на монополистите. Който смята, че това ощетява правата, семейния му бюджет и доходите, да заповяда заедно да изразим тази позиция”, призова Нинова.

Според Тома Биков от ГЕРБ от 20 години насам в България цената на водата и тока се изчислява на базата на формулата, а не на идеологически принципи. БСП иска да върне идеологическия принцип в годините от 94 до 96 г., когато бяха контролирани цените на продукти. „Тогава държавата фалира, но това натискане на цените надолу беше платено многократно след това и българите бяха доведени до основен дефицит до основни стоки. До това води натискането на цените надолу. До това ще доведе и натискане на цената на водата надолу”, смята Биков. Той посочи, че ГЕРБ няма намерение да се меси в работата на независимите регулатори.

Срещу вдигането на цената на вода се надигна и омбудсманът Мая Манолова, която изпрати остро становище до председателя на КЕВР Иван Иванов. В документа тя подчерта, че „правилното определяне на цените на ВиК услугите е въпрос от обществена значимост за развитие на ВиК сектора“.

Манолова посочи, че на практика КЕВР и ВиК дружествата обсъждат цени, които се плащат от трета страна, без последната да има възможност да вземе отношение по тях. „Това, освен че е незаконосъобразно, е и неморално“, категорична бе общественият защитник.

В становището си до председателя на КЕВР тя акцентира и върху факта, че вместо инфлацията от м. януари до м. октомври т.г., която е 0,7 %, регулаторът е взел предвид справка от м. декември 2016 г. до края на м. октомври т.г. – 1,9 %. От друга страна, Мая Манолова посочва, че всъщност инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите.