Мисля, че не бива да употребяваме твърде силни думи по повод гласуването днес за РСМ. Не обичам крайните формулировки, но днес не защитихме националния интерес.

Това заяви в ефира на БНТ Кристиян Вигенин, зам.-председател на парламента от БСП.

По думите му френското предложение е имало своите достойнства, но е оставило много неясноти.

„Смятам, че българското общество не остана убедено, че с това решение правим крачка напред в защита на българския интерес. Нямаше широка дискусия и едва ли не всичко стана „на тъмно““, каза той.

По думите му това НС не е трябвало да се занимава с този въпрос.

Според него предложението на ДБ е компромис с националния интерес, но поне е имало подчертан факта, че трябва да се спазва договорът от 2017-а година.

„Въздържахме се, това не значи, че сме го подкрепили“, подчерта Вигенин.

„Сложните въпроси не могат да се решават с прости и прибързани решения“, добави депутатът от БСП.

„Основният въпрос е свързан и това е отбелязано в доклада на МВнР, в това, че няма гаранции за езика“, каза той.

Според него предложението е трябвало да се комуникира от политиците и обществото и да се надгради. 

"Има и една уловка. Във френското предложение е споменат протоколът, който не е уговорен и подписан. Да не говорим, че Македония вече каза, че не прие това предложение. РСМ може да блокира процеса, като не подпише двустранния протокол", каза Вигенин. 

По думите му е трябвало да има още разговори с РСМ: "Когато те покажат, че са сериозни в намеренията си, можехме да седнем и да кажем "Да"", каза Вигенин.

"В неделя ще заседава националния ни съвет. Трябва да участваме в консултациите при първия мандат, който ще бъде връчен на ПП. 6 месеца бяхме заедно, нека да видим какво ще предложат. Тяхна отговорност е, че едно бъдещо тяхно правителство може да получи нужната подкрепа в НС. Премиерът вчера затвори възможности за коалиция с други партии", каза той. 

"Мисля, че г-н Борисов не трябва да ходи на топъл остров, а на друго топло място", заяви депутатът от БСП. 

"Това, което имаме като перспектива е ПП да продължи заедно с ДБ и с нас и да привлече отделни народни представители", каза той.

"Мисля, че един от проблемите на правителството и на премиера, е че той е прекалено свободен в изказа си", подчерта Вигенин относно интервюто на Кирил Петков пред "Гардиън".