Президентът на ПЕС Сергей Станишев влиза в колизия с един от критериите на социалистите за бъдещите евродепутати. Само кандидати, които защитават позицията на партията срещу Истанбулската конвенция, ще бъдат номинирани за евродепутати. Това изискване е записано в платформата на социалистите за евровота, която трябва да приемат на конгреса на 26 януари. Предложението е направил Янаки Стоилов по време на заседанието на предизборния щаб и идейната комисия на БСП в началото на седмицата.

Стоилов е настоял БСП да вкара червени линии в документа, които да не бъдат прекрачвани. Те обаче да стъпят само на вече гласувани позиции на Националния съвет на БСП, е било предложението на Стоилов. Затова и критериите са дописани в проектодокумента, който в този час вече започнаха да обсъждат членовете на Националния съвет на партията.  Очакват се разгорещени дебати между привържениците на Станишев и онези, които смятат, че Александър Симов е прав и президентът на ПЕС не трябва да бъде в евролистата.

Последната редакция на "Визия за Европа", направена след предложението на Янаки Стоилов, гласи, че БСП ще изпрати в Европейския парламент само своите представители, които ще отстояват общите, но също така и националните приоритети. Сред тях е именно твърдата непримиримост с Истанбулската конвенция. 

Евродепутатите на БСП трябва да бъдат против нея, защото текстове противоречат на Конституцията според решение на КС, пише в платформата, която предстои да бъде окончателно приета.

Този текст се приема от привържениците на Сергей Станишев като елегантен начин той да бъде отстранен от евролистата. Това обаче няма да стане по инициатива на ръководството, нито на Нинова, зависи си от него самия какво ще реши, коментираха червени пред Канал 3.

В същото време ПЕС и БСП имаха не един сблъсък по темата именно заради убеждението на Станишев, че социалистите трябва да преосмислят решението си, взето на пленум още миналата година, и да подкрепят Истанбулската конвенция.

Другите червени линии, от които не трябва да отстъпват евродепутатите на БСП, са изискването да работят за миграционна политика, съобразена с интересите и изискванията на държавите-членки, а не въпреки тях, както и да бъдат категорично против Пакта на ООН за бежанците.

Бъдещите евродепутати трябва да работят за равенството на гражданите и държавите-членки, от позициите си против пакета "Макрон" и за приемане в Шенген без допълнителни условия и за отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка, като израз на политиката на "двойните стандарти".

Равноправно участие в общата енергийна политика на ЕС чрез изграждане на нови собствени ядрени мощности и развитие на транзитната газопреносна мрежа на територията на България, е другият национален интерес, който БСП ще изисква да следват евродепутатите й.

Във "Визия за Европа" е посочено още, представителите на социалистите в ЕП трябва да полагат усилия за продължаваща интеграция в ЕС на Западните Балкани с отстояване на въпросите от национален интерес за българското историческо и културно наследство на територията на държавите-кандидатки, както и правата на българските малцинствени общности там. Номинираните трябва да подкрепят създаването на европейска прокуратура и да поискат отмяна на санкциите, наложени от ЕС на Русия, пише още в платформата.

На финала на документа социалистите посочват, че доминираната от десницата сегашна ЕК с въведените бюджетни ограничения, съкращаване на социалните разходи, намаляването на доходите от труд, растящите дългове на семействата са политика, която има за последствие растящо отрицание, евроскептицизъм, растящи прояви на краен национализъм, фашизъм и ксенофобия. Посочва се още, че този ЕС може да бъде променен само от социалистите на континента, а спечелването на евровота у нас от БСП е задължителна крачка към промяна на статуквото.