Служебното правителство провежда политическа чистка в област Смолян, от месец се говори, че ще се уволнява по списък, а ударът очевидно е насочен срещу БСП. Това обявиха на пресконференция представителите на местната структура на социалистите.

"Служебното правителство действа реваншистки. Това, което заявихме още в началото, след като видяхме състава му, за съжаление се потвърждава сега с пълна сила в област Смолян", каза членът на Изпълнителното бюро на БСП Емил Хумчев.

Така той коментира уволнението на директора на Бюрото по труда в Смолян Рабие Кьосева. Тя бе освободена от поста в сряда без никакви мотиви.

"Не е нормално да бъдат уволнявани служители без никакви мотиви и то след проведени конкурси за дадена длъжност", каза още Хумчев и допълни: "Искаме да кажем на хората, че в наше лице ще имат пълна защита и всяко такова безпринципно уволнение ще бъде изсветлявано. Ще застанем зад всеки един, който е заплашван и репресиран".

Той припомни, че служебното правителство е назначено от президента Румен Радев и по силата на Конституцията основната му задача е да проведе честни и безпристрастни избори в рамките на 2 месеца. "С действията, които това служебно правителство предприе още в първите дни, виждаме, че нашите опасения за реваншизъм и за пряко участие на служебното правителство в изборния процес се потвърждават", каза още Емил Хумчев.

Председателят на областния съвет на БСП в Смолян Милко Гавазов също коментира темата.

"През последните 30 години съм бил в политиката и не съм виждал СДС или ГЕРБ да действат по този репресивен начин. Те започнаха да правят списъци кого да махат и как да уреждат хора, които са противници на Корнелия Нинова", каза той. От името на БСП-Смолян Гавазов призова да се сложи край на политическите репресии, и да се започне работа за подготовка на изборите.

"Очевидно ударът е насочен срещу БСП актива, а Емил Хумчев и Рабие Кьосева са категорично доказателство за това", каза той.

Рабие Кьосева също демонстрира разочарованието си.

"Не може да те махат хората, за които си работил. Смятам, че Румен Радев, на чийто предизборен щаб два пъти съм била председател, сега няма как да ме гледа в очите. Това е реваншизъм", каза тя.

"Получихме информация от един месец насам, че се готви реваншистки списък, по който ще бъдат уволнявани хора един по един. Не искахме да повярваме, че съвсем безпринципно ще започне политическа чистка и днес виждаме първите стъпки", съобщи Емил Хумчев.

Той обвини служебното правителство, че вместо да се занимава с подготовката и провеждането на честни избори виждаме, провежда масова чистка почти на всички нива в държавата.

"Напълно наясно сме от къде идва атаката, както и с хората, които я осъществяват. Наясно сме и с техните цели и искам да им кажа, че нещата няма да им се получат", каза още Хумчев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук