Това, което казаха двете лица, изглежда като да интервюирате един евнух за промени в демографската среда. Така Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ (ИТН) коментира думите на Асен Василев и Кирил Петков след избора на Рая Назарян за председател на Народното събрание.

Както БЛИЦ съобщи, Василев заяви, че ИТН са изчегъртани от ГЕРБ, а Петков нарече партията „малкото ДПС“. Причината е, че с гласовете на хората на Слави Трифонов беше избран председателят на НС.

„Ние категорично заявихме каква е причината да подкрепим всички кандидати, които бяха представени за председател на НС. Да се случи каквото и да е, НС трябва да заработи“, заяви Чорбанов, който беше избран за заместник-председател на парламента.

Той изрази надежда, че промените в Конституцията, засягащи служебното правителство, ще могат да бъдат коригирани в този мандат на парламента.

„В следващите дни ще стане ясно за цялата общественост какви са нашите мотиви и какво смятаме, че ще се случи“, посочи той.

„Така смятам, че беше честно – да подкрепим всички кандидати“, добави той във връзка с това, че ИТН подкрепи всички предложени за председател на НС.

Чорбанов посочи, че между първото и второто заседание на парламента ИТН не е водила разговори с ГЕРБ и ДПС: „Нямаме разговори, нямахме идея, че ще представят г-жа Назарян. Моето впечатление е, че тя изобщо не беше сигурна, че ще я изберат“.

„Аз не съм от хората SMS-ите и разговорите“, подчерта той.

Във връзка с коментарите, че Назарян предварително се е подготвила с реч за избирането си на поста, той посочи: „Всеки, който е номиниран за каквото и да е, се подготвя какво да каже и какво да направи“.

Попитан дали има вариант ИТН да подкрепи правителство с първия или втория мандат, той отговори: „Не допускам такава ситуация и няма условия, при които това може да се промени“.

Чорбанов се надява ИТН да получи трети мандат. „Никой не ни е обещавал третия мандат. Ние правим тази заявка с тази цел президентът да е наясно, че имаме готовност“.

„Смятаме да проведем разговори с всички партии, които да предоставят експерти“, каза той и посочи, че във всяка партия има добри експерти в отделните области.

„Премиерът със сигурност ще бъде посочен от нас, след като мандатът е в нас. Трябва да е диалогичен. Разбира се, че има идеи за конкретен човек“, заяви депутатът от ИТН, но отказа да даде повече подробности.   

„Г-н Борисов може да сметне, че е готов да изгуби още 140 хил. души на следващите избори. И тогава с първия мандат ще бъде още по-хипотетично съставянето на правителство. Ако той прояви твърдост в тази си позиция, нашият разговор е безсмислен“, категоричен е Чорбанов.

„Ако ни бъде връчен третият мандат, изключително бързо ще бъде всичко, прозрачно пред обществото, за да няма спекулации на тази тема. Експертността е водеща във всичко. Премиерът трябва да бъде диалогичен“, увери той.

"Категорично смятам, че ние сме най-симпатичната и най-диалогичната партия в парламента. Ние най-лесно можем да говорим с групи, които имат някакво противопоставяне в парламента. Можем да бъдем свързващо звено, независимо, че сме малка партия", заяви Чорбанов. 

По думите му, в бъдещ кабинет с мандат на ИТН могат да бъдат поканени министри от служебния кабинет на Главчев, но вътрешният министър Калин Стоянов "със сигурност не".