„Какво разбирате под зло? Нашият народ е успявал да се обедни пред гол трудности – вярвам ,че и сега ще го направи“, това заяви президентът Румен Радев, който отиде в Перник, за да отбележи тържествата по случай Сурва.

Държавният глава коментира и отношенията между България и Северна Македония: „Първо – трябва да е ясно, че случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика за насаждане на омраза към България и всичко българско

Важно е този път властите в Скопие да заявят, че това е престъпление от омраза – не е битов скандал, не е криминален случай“.

„Защото неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз над хората с българско съмосъзнание, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация. 

В понеделник там отиват министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик, за да поискат от македонските власти ясно да заявят какви мерки предприемат, за да се чувстват македонските българи защитени и свободни.

Това не е въпрос само за история и език, а и за елементарни човешки права“, каза Радев.

„Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца за осъществяването на правосъдната реформа и най-вече създаването на ефективен механизъм за контрол над главния прокурор.

Силно се надявам случващото се в парламента да не са маскарадни игри“, коментира президентът за случващото се в Народното събрание (НС).

Във връзка с инициирания от „Има такъв народ“ (ИТН) референдум за промяна в системата на управление, държавният глава заяви: „Специално за моята институция - нямам нужда от посредници в диалога си с гражданите“. 

„Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам”, подчерта Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук