Случаят с Християн Пендиков показа, че ще стоим зад всеки един гражданин с българско самосъзнание с много ясен и категоричен отпор към политиките, които се провеждат на практика срещу България. Не сме убедени, че оставайки в РСМ той е на сигурно място, тъй като продължава да получава заплахи. По-притеснително, е че не чухме категорично осъждане на този и подобни случаи през всичките тези месеци. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред Bulgaria ON AIR.

"Не виждаме и намек и упрек към онези, особено медии, в РСМ които отдавна са прекрачили бариерата на свободното слово и водят изключително тежка българофобска кампания. Не чуваме от управниците в РСМ подобни послания. Е, тогава как да чувстваме и да вярваме, че те осъждат това, което се случва в РСМ по отношение на българите там", попита риторично Йотова.

Тя допълни, че България е направила всичко възможно да се известят нашите партньори - седалището на ООН в Женева, както и всички европейски институции - не само ЕС, но и Съвета на Европа, и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа със седалище във Виена.

"С действията си в момента РСМ на практика е блокирала процеса си на присъединяване към ЕС и на започването на същинските преговори. Ние сме категорични кога ще има преговори - при спазване на ясни условия, между които спазване на Договора за добросъседство и спазването на правата на българите в РСМ и вписването им в Конституция", заяви вицепрезидентът.

По думите й приетите законови поправки наскоро, насочени срещу клубовете на местните македонски българи, са в нарушение на европейското и международното право, тъй като парламентът в Скопие е приел този закон да действа с обратна сила.

"В България ще гледаме под лупа всяко едно действие свързано с езика на омразата. За съжаление, с днешната дата можем да кажем, че независимо от толерантността, с която приехме френското предложение, няма никакъв напредък и в работата на Смесената историческа комисия. Трябваше да бъдат променени учебниците и да се отворят архивите - път, по който минава всяка кандидатка, но тук нямаме никакво движение по тези въпроси. На нашите европейски партньори трябва непрекъснато да им се припомня да си вършат работата и тези мисии, които изпраща ЕК, за да прави докладите на ЕК за напредъка на РСМ, трябва да отразяват всички тези "постижения", каза Йотова.

На въпрос за евентуално вето Йотова отговори: "На практика същинският процес още не е започнал. Чака се следващата междуправителствена конференция, която да даде реалния старт. Само че там има предварително условия - вписването на българите в Конституцията. Докато това не стане, тази междуправителствена конференция не може да се проведе и съответно - същинските преговори не могат да започнат."

"Много се надявам че на 4 февруари нашите съседи от РСМ ще бъдат на висотата на това, което декларират - и по отношение на общата ни история, и по отношение на своето европейско членство, за да се предотвратят всякакви замислени блокажи. Смятам, че личност като Гоце Делчев не го заслужава", каза вицепрезидентът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук