Премахването на номерата от бюлетините ще затрудни избирателите и ще ограничи гласуването. Това каза пред Радио „Фокус“ д-р Борислав Цеков, преподавател по църковно право, доктор по конституционно право и основател на Института за модерна политика, за промените в изборния кодекс.
 
„От гледна точка на възможността за упражняване на избирателното право по свободен и демократичен начин, както и достъпът до изборите, смятам първото предложение за премахване на номерата в изборните бюлетини мисля за нецелесъобразно и неприемливо. Номерата на бюлетините имат една основна цел – да подпомогнат избирателите за предпочитаните от тях партии и кандидати. Изборите се правят, за да са удобни за избирателите, а не за партийните апарати, за този или онзи кандидат. Номерата в бюлетините са една съвременна форма, която замести цветовете в старите бюлетини“, обясни д-р Борислав Цеков.
 
Той каза още, че машинното гласуване рано или късно ще бъде въведено в България. Според него то е част от улесняването на избирателите, но поставя и съществен въпрос за организацията на изборите и изчисляването на резултатите.
 
Съществуват обаче редица проблеми с машинното гласуване, свързани със сигурността и възможността за пробив в системата, уточни д-р Цеков. Това е причината много европейски държави в последните години да се откажат от него, допълни той, като даде за пример Холандия.
 
Искането за незабавно приемане на машинното гласуване в България е прекомерно и предпазливостта, с която управляващите и ЦИК подхождат, трябва да бъде насърчена според д-р Борислав Цеков.