Управляващата коалиция се разпадна по този въпрос. БСП отказа да гласува декларация, в която има санкции. Предложиха да се гласува точка по точка, за да не подкрепят абзаца и точката, в които има думата "санкции". Това каза народният представител от ГЕРБ Даниел Митов пред bTV. 

"Срамота е да се говори това в ден, в който жени и деца се крият в метрото в Киев. Това е цинизъм и наблюдавахме разпад в коалицията Блаодарение на опозицията Петков има мандат за действие в Брюксел. В декларацията се осъжда агресивното поведение на Русия и военните действия. Осъжда се грубото потъпкване на международното право. Българското правителство ще подпомогне Украйна както може. Призовава се българското правителство да бъде активно в обсъждането на санкционен режим. Формулировката за санкции остана", каза той. 

"Не знам дали Русия е подготвена за този сценарий. Путин се ръководи от документи за исторически наратив, който е особен. Мотивите от типа на това, че украинското правителство било виновно за нещо, са несъстоятелни. Той си е наумил, че ще направи нещо и го прави. Санкциите трябва да бъдат много сериозни", допълни депутатът на ГЕРБ. 

Според него, още през 2014г., когато Русия е анексирала Крим, е трябвало да бъдат наложени толкова сериозни санкции. 

"Нахлуването на Украйна се подкрепя от руския политически елит, който поддържа активи в западни банки. Тези активи трябява да бъдат атакувани. Хората, които са хванали за гушите собственото си население, трябва да платят цена и да понесат последствие", каза Митов. 

Той няма очаквания енергийният пазар в Европа да се разпадне. 

"Разпадът на европейския енергиен пазар изисква много повече от това. Европа ще намери баланс и алтернатива на доставки на газ. Аз не смятам, че Русия ще спре доставките на газ в Балкански поток, защото доставят газ до страни, на които Русия държи. Руският бюджет зависи много от тези доставки", обясни Митов.